Начало ЗДРАВЕ Световноизвестен специалист по хранене предложи начин да се спасите то излишните килограми...

Световноизвестен специалист по хранене предложи начин да се спасите то излишните килограми и да запазите теглото

323

17-дневната диета  е всъщност три цикъла, всеки от които е по 17 дни, плюс четвърти дългосрочен цикъл. Независимо дали искате да отслабнете 10 или 20 килограма, този план може да ви помогне да отслабнете бързо, да дадете нов старт на метаболизма си, казва авторът д-р Майкъл Морено.

Какво представлява 17-дневна диета:

Цикъл 1, наречен „Ускорение“ сваля диетата ви на около 1200 калории на ден.
Тази фаза почиства, хидратира, премахва нездравословните въглехидрати, подобрява ндобрите хранителни навици и стимулира преработването на мазнините.

В цикъл 2, наречен Активиране, хранителният план се редува с малко по-висококалорични храни.

Moreno казва, че „зиг-загът“ между циклите поддържа метаболизма на добро ниво, помага за предотвратяване на „скуката“ и продължава да стимулира изгарянето на мазнините, което е около 2-3 кг.

Цикъл 3, наречен „Постигане“ е на стабилизационния период, който позволява консумацията на здравословни храни с по-бавен темп на загуба на тегло от около 1-2 килограма, казва Морено.

Цикъл 4 – финалната фаза, наречена „Пристигане“ е, когато постигнете желаното тегло. В цикъл 4, следвайте хранене от един от по-ранните цикли през седмицата с контролирани изкушения през почивните дни, за да поддържате новото си тегло.

Спортувайте поне 15 минути на ден по време на първите два цикъла – предимно ходене поради ограничения прием на калории. В по-късните цикли са препоръчителни упражнения за 150-300 минути на седмица за продължаване на загубата на тегло.

17-дневна диета: Какво можете да се яде

17-дневната диета насърчава чисто хранене, лишено от захар, преработени храни, пържени храни и други нездравословни храни.

Цикъл 1 позволява неограничен брой зеленчуци без нишесте и постен протеин (включително 2 яйца на ден, ако имате нормално ниво на холестерола), заедно с ограничени количества плодове, пробиотици (като кисело мляко), и малко „приятелски“ мазнини , като зехтин или ленено масло.

Диетологът Мелиса Нодвин оценява този план на около 1200 калории на ден, или на минималното препоръчителното ниво на калории.

Ето примерно меню за един ден от цикъл 1:

Постен протеин без ограничения
Неограничен брой зеленчуци без нишесте
Плодове с ниско съдържание на захар-2 броя
Кофичка нискомаслено кисело мляко (пробиотици)
1-2 порции „приятелски мазнини“
Зелен чай
2 литра вода

Цикъл 2 е същият като цикъл 1, освен че намалява мазнините до една порция и добавя две порции здравословни въглехидрати, с увеличаване на калориите до около 1500 дневно, съветва Нодвин.

Здравословните въглехидрати, такива като боб, кафяв ориз, булгар, царевица, тиква и сладки картофи са само част от възможностите за избор.

По време на тази фаза се редуват по-ниско калорични дни с малко по-високо-калорични дни.

Цикъл 3 дава възможност за добавяне на още здравословен избор на храни, които да ви помагат да постигнете добри хранителни навици. Хранителните списъци се разширяват и включват по-здравословни плодове, протеини, мазнини и въглехидрати. Планът за хранене е по същество същиятт като Цикъл 2, с изключение на протеините, които се ограничават до размера на малка домакинска гъба, примерно и допълнителна възможност за една порция алкохол и закуски до 100 калории.

Цикъл 4 предполага, че сте достигнали желаното тегло. Ако сте проявили достатъчно воля, за да отслабнете за 51 дни, тази фаза е за поддържане на новата ви фигура. През седмицата, следвайте указанията от цикъл 1,2, или 3, като си оставите почивка за уикенда и се храните, така както ви харесва, без да прекалявате, разбира се. Морено позволява 1-2 любими ястия и 1-2 алкохолни напитки дневно в почивните дни. Той предлага да проверявате теглото си веднъж седмично и когато наддадете над 2 кг, върнете се към цикъл 2, докато не коригирате теглото си и се върнете към нормалното.