Начало ВЕСТИ Драма в българско градче: 13-годишна е бременна в 7-я месец, бащата на...

Драма в българско градче: 13-годишна е бременна в 7-я месец, бащата на детето е 16-годишния й брат

167
Сподели

Eдно момиче на 13 –години от град Брезово, Пловдивска област е бременно.

Тя е от ромски произход и вече е в седмия месец. Вероятно повечето от читателите ни ще махнат ръка и ще кажат, че не е новина, тъй като това е стандартната възраст, на която много момичета от този етнос стават майки.

Фактът, че бъдещето дете е плод на кръвосмесителна връзка – бащата е 16- годишният брат на девойчето – сигурно също няма да ни шокира.  Инцестът също е често срещано явление в общността.

Певицата Софи Маринова, която известно време живя на семейни начала с доведения си син, бе нагледен пример, съобщава „Трафик“.

Всъщност новината не е пикантерията, че 13- годишна е забременяла от брат си, а това, че нито една от институциите, които би трябвало да се заемат с проблема, досега поне, не са го направили. Разбира се, информацията може да не е стигнала до полицията или социалните служби на общината, но пък в малкото градче и в частност в махалата, това е публична тайна. Сексът с малолетни, т.е. с лица, ненавършили 14 години, се преследва от закона.

Затова прокуратурата образува досъдебно производство срещу 16-годишния баща, за когото законът предвижда от 2 до 6 години затвор. Най-вероятно обаче той ще се размине с пробация, ако изобщо стигне до съд. Факт е, че в ромските общности могат да е открият най-разнообразни форми на кръвосмешение.

Женят се братовчеди, не са редки случаите между много близки роднини – баща с дъщеря, или между брат или сестра както е в случая. Интимни отношения между родители и деца никак не са табу. За сметка на това обаче контрацепцията е смятана за грях и затова резултатите са налице. Опасните връзки са в основата на многобройните раждания на деца с генетични увреждания и малформации.

Тази „традиция”, която в ромските фамилии се толерира, а останалите, включително и институциите,  си затварят очите за нея, води не само до раждане на голям брой деца с увреждания, но и до промяна на целият генофонд на нацията, категорични са учени от БАН.

Ако в едно българско семейство раждането на дете с малформация е трагедия, то за мнозина цигани  това е допълнителен източник на доход – социални помощи и прочее добавки. Прокуратурата перманентно образува дела срещу непълнолетни и има осъдени за съвкупление з малолетни, но те рядко приключват с присъда по-различна от пробация. Което по никакъв начин не влияе върху тази ромска „традиция”. Борбата с тази традиция е оставена в полето на различни фондации и сдружения, финансиране от международни организации.

През лятото например фондацията от Куклен  „Инди Рома“ започна кампания в Пловдив и региона срещу ранната бременност на малолетни майки от ромски произход.

Според статистиката на фондацията  близо 80% от младите ромки, които сключват брак, са под 18-годишна възраст, всяка трета е неграмотна и не може да учи. Кампанията е част от проект на стойност 1 077 495 лева. Програмата обаче очевидно не е стигнала навреме до 13 – годишната ромка, която скоро ще стане майка.

 

Източник: За жената