Начало ВЕСТИ Климатологът Георги Рачев с мразовита прогноза: Еленчетата са готови да разнасят подаръци!

Климатологът Георги Рачев с мразовита прогноза: Еленчетата са готови да разнасят подаръци!

197
Сподели

„Улрике“ е антициклонът, който ще избута циклона, който днес и утре ще оказва влияние у нас – главно с понижение на температурата и обилни валежи. От световните метеорологични центрове обаче още се колебаят колко, къде и какво ще вали.

Това заяви климатологът Георги Рачев в ефира на БНТ. „Зимата си идва, бавничко, но постепенно.

В Лапландия е -14 градуса, еленчетата са готови да разнасят подаръци на децата“, каза още той. „Утре се очаква в източната половина да бъде доста по-топло, днес ще достигне 20 градуса. Валеж и студ ще има от понеделник до сряда, после ни очаква леко затопляне в четвъртък и петък.

През уикенда обаче американският модел дава обилни валежи в България, европейският е малко по-постен“, обяви още експертът. „Евентуално в събота и неделя и след това в периода около 3 ноември има вероятност за ниски температури и не само във високата планина над 2000 метра, но по-ниско, да се образува трайна снежна покривка“, прогнозира климатологът.

„Що се отнася до следващата седмица във вторник и сряда ще има застудяване. В края на другата седмица температурите ще са типични за края на октомври и началото на ноември“, прогнозира експертът. „Очакваме една топла зима за европейският континент, с около градус – два над нормалното. Факт е глобалното затопляне. Дори да не си учил климатология и метеорология, човек вижда, че е по-топло в сравнение с 60-61-а година“, коментира доц. Рачев.

Той направи и ранна прогноза за ноември месец. „От 3 до 10 много бързо сменяне на температурите. Ще се редуват слънце и дъжд. От 10 до 20 ноември ще има типично циганско лято. В третата деседневка застудяване и в края на месеца първите снежинки“, каза още той./За жената