Начало ВЕСТИ Голяма промяна при личните лекари от следващата година

Голяма промяна при личните лекари от следващата година

292

Българският лекарски съюз (БЛС) поиска догодина парите за джипитата да бъдат увеличени с 23 млн. лв., а самите джипита настояха за 25 млн.

лв. повече. Общопрактикуващите лекари изразяват категоричното си несъгласие с предвиденото повишение на бюджета им за 2018 г., което по думите им било минимално, в размер на 0,001%. „23 млн. лв. повече за джипита и 23,5 млн. лв. повече за специализираната извънболнична помощ искат от Лекарският съюз“, информира председателят на съсловието д-р Венцислав Грозев. Така според него щяла да се облекчи тежестта върху болничната помощ.

Във връзка с промяна в системата на здравеопазването, нейното реформиране и натовареността на извънболничната медицинска помощ – тя е тази, която се занимава с профилактиката, с диспансеризацията, но в която ще се извадят и дейности от болничната помощ, и затова ние определяме такъв ресурс.

При общопрактикуващите лекари и досега е концентрирана голяма част от профилактиката на детското и майчиното здравеопазване.

В специализираната извънболнична помощ – акушер-гинеколозите във връзка с майчиното здравеопазване и профилактиката на бременността с нейното нормално протичане – всичко това е в извънболничната помощ и затова ние тези пари ги искаме са дейности“, каза Грозев пред „Дарик“. От Сдружението на общопрактикуващите лекари заявиха, че работата им не била атрактивна, а да специализираш обща медицина било най-трудно, тъй като специализантът нямало откъде да получи финансиране. Искането за 25 млн. лв. повече за догодина е породено от факта, че в новия бюджет било предвидено минимално увеличение, твърди председателят на сдружението доц. Любомир Киров.

Общопрактикуващи лекари от столицата обаче изразиха дълбоко съмнение, че едно увеличаване на парите им ще увеличи и работата, която са способни да извършват. Причината е, че и към този момент времето им било запълнено. Междувременно от Лекарския съюз настояха цялата надлимитна дейност на болниците тази година да бъде заплатена.