Начало ВЕСТИ ДНЕС БЪЛГАРИЯ ЧЕСТВА НАЙ-ВЕЛИК ПРАЗНИК! ЧЕСТИТО НА ГОРДИТЕ ИМЕННИЦИ! ПОВЕРИЯТА СА КАТЕГОРИЧНИ:...

ДНЕС БЪЛГАРИЯ ЧЕСТВА НАЙ-ВЕЛИК ПРАЗНИК! ЧЕСТИТО НА ГОРДИТЕ ИМЕННИЦИ! ПОВЕРИЯТА СА КАТЕГОРИЧНИ: ТРЯБВА

120
Сподели

Българската православна църква почита днес паметта на Св.Великомъченик Димитрий Мироточец. Празникът е наричан от народа Димитровден.

Народният култ към Св.Димитър го представя като по-голям брат-близнак на Св.Георги. Широко разпространена е поговорката „Св.Георги лято носи, а Св.Димитър – зима“. В народния календар празникът на Св.Димитър бележи поврата в годишното време и началото на зимата.

Според поверията в полунощ срещу празника на Св.Димитър небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Светецът се възприема като покровител на зимата, студа и снега. На 26 октомври завършва и традиционният период – от Гергьовден до Димитровден, за наетите сезонни работници – пастири и ратаи. Работодателите се разплащат с работниците си. Затова и празникът на Св.Димитър се нарича още Разпус. На Димитровден се приготвят различни ястия от птици и зеленчуци. Димитрий се родил в трети век в Солун.

Баща му бил градоначалник. Когато Димитрий поотраснал и можел да разбира истината, родителите го въвели в молитвената стая и започнали да го учат на вярата в Господ Исус Христос. Повикали свещеник и го кръстили Димитрий. След кончината на родителите си Димитрий заел висок военен пост и получил заповед да преследва християните. Вместо това той ги покровителствал. На връщане от поход на Изток император Максимилиан спрял в Солун и поискал Димитрий да се откаже от вярата в Христа, но увещанията били напразни. Хвърлили го в тъмница. Загинал мъченически през 306 година – прободен с копие. Той вдига дясната си ръка – така се изобразява на иконите. Той вдига дясната си ръка, за да бъде прободен в ребрата, както е бил прободен Христос на Кръста и за да може и по този начин – и със самата си смърт да изповяда Христа. Християните запазили мощите на светеца. След като гоненията били прекратени, над лобното място и на гроба на Св.Димитър в Солун бил построен малък храм. При него ставали много чудеса. По-късно храмът бил разширен и тогава намерили нетленните останки на мъченика, от които потекло благовонно миро. За мироточивите му мощи се говори в паметници от десети век. Св.Димитрий много пъти спасявал Солун от вражески нападения. Той бил почитан още от онези времена в Тракия и в Македония. По-късно българи и гърци започнали разпалено да си оспорват „покровителството на небесния стратег Св.Димитрий от Солун“. Заради славянския му произход от древни времена всички славянски народи честват светеца. Българи и сърби го почитат като патрон на цялото славянство. Днес мощите на Св.Димитър се съхраняват в едноименната базилика в Солун, издигната на лобното му мястото, а светецът се почита като покровител на Солун. В деня на неговата памет в града се стичат поклонници от цял свят. Името на Св.Димитър е свързано и с историята на българския народ. През 1185 година, по време на двувековното византийско робство, братята-боляри Асен и Петър обявили в Търновград, че не признават повече византийската власт. Това станало на 26 октомври, на храмовия празник на построената от тях църква, наречена на Св.Димитър. Закриляни от него, въстаниците довели борбата за независимост и възстановяване на българската държавност до успешен край.

 

Източник: bradva