Начало ВЕСТИ Ето каква е официалната позиция относно починалата родилка

Ето каква е официалната позиция относно починалата родилка

243

Ето и какво пишат от болница „Д-р Щерев“ :

„По повод тиражираната в публичното пространство информация за починала в УСБАЛАГ „Майчин дом“ пациентка, ръководството на Болница „Д-р Щерев“, където жената е проследявала бременността си, предоставя следната информация:

Става дума за нормално развиваща се бременност с извършени пълен набор акушеро-гинекологични прегледи и клинични изследвания по алгоритъм за надлежното проследяване на бременност, включително първи триместър скрининг тест и фетална морфология при специалист по фетална медицина.

На 21 октомври вечерта пациентката идва в болницата с оплакване от висока температура след прекаран грип, като отказва хоспитализация. Препоръчано й е при продължаване на симптомите да дойде отново в болницата.

На следващия ден, 22 октомври, пациентката идва отново в болницата за провеждане на запис на детски сърдечни тонове.

Сред извършването на няколко записа на детски сърдечни тонове, които показват съмнения за недобро състояние на плода, е насочена към извършване на доплерови изследвания. Те потвърждават, че бебето е в добро състояние.

Поради съмнения за възпалителен процес, на пациентката е предложено да бъде хоспитализирана и тя приема. Назначени са серия от лабораторни изследвания на същия и на следващия ден. На 23 октомври са получени финалните резултати от нейните изследвания, които показват наличие не само на възпалителен процес, но и на нарушена бъбречна и чернодробна дейност. Екипът поставя предполагаема диагноза HELLP синдром и стига до извода, че е необходимо родоразрешение. Взема се решение пациентката да бъде преведена в УСБАЛАГ „Майчин дом“. Решението за превеждане на пациентката е поради факта, че нивото по медицински стандарт по неонатология на Болница „Д-р Щерев“ не дава право да се полагат медицински грижи за тежко недоносени бебета .

Пациентката е преведена в добра обща кондиция, на собствен ход, и с обикновен автомобил на болницата в УСБАЛАГ „Майчин дом“, тъй като състоянието й не изисква използване на линейка. След приема й тамошният медицински екип взима решение за пристъпване към родоразрешение. За случилото се оттам насетне Болница „Д-р Щерев“ не разполага с официална информация от партньорското лечебно заведение.

Екипът на Болница „Д-р Щерев“  изразява искрените си съболезнования на опечаленото семейство!“