Начало КЛЮКАРНИК В Бургаско е било страшно и през соца! Така изглеждаше морският град...

В Бургаско е било страшно и през соца! Така изглеждаше морският град след водното бедствие през 70-те години (СНИМКИ)

153
Сподели

Природните бедствия в по-голямата си част не могат да се контролират от човека. Те застрашават здравето и живота на хората и водят до значителни материални щети. Типични примери за природни бедствия са наводненията след проливни дъждове през 70-те години на миналия век в Бургас. Огромно количество дъжд се изсипва над морския бряг и оставя част от него под вода. Улици и десетки домове са наводнени, нанесени са щети за хиляди левове, съобщава „Флагман“.

Същото бедствие сполетява и Самоков през 1957 година. В следствие на пролетното пълноводие реките Искър, Бистрица и Боклуджа излизат от коритата си, наводняват част от самоковските улици и квартали, нанесени са щети и на крайградските села Драгушиново, Злокучане, Доспей, Продановци, както и на други села в тогавашната Самоковска околия по поречието на Лакатица, Черни Искър, Палакария, Марица.


Старите Хали в Самоков,1957 г.

По данни, поместени в бр. 27 на в. „Самоковска трибуна” от 6 юли 1957 г., в циганския квартал на града са отвлечени от водната стихия 56 къщи, а други 20 са станали необитаеми. Като по чудо не са дадени човешки жертви. Придошлите води на Искър и Боклуджа отнасят десетина моста. Големи щети са нанесени на фабрика „Рилски лен”, „Топливо”, Промкомбината, Рибовъдното стопанство, кооперация „Първи май”, Училището за трудови резерви /УТР/ и др. Напълно унищожени и затлачени са около 6300 дка ливади, 300 дка картофи, 330 дка житни култури, над 60 дка фасул, малини, ягоди, овощия. По неокончателни данни само щетите в района на Самоков и близките села възлизат на повече от 3 млн. лв.