Начало ВЕСТИ Англия започна с предупрежденията към гражданите на ЕС да си стягат багажа

Англия започна с предупрежденията към гражданите на ЕС да си стягат багажа

265

Британското вътрешно министерство предупреждава гражданите на ЕС, които са в центрове за задържане, че трябва да напуснат Великобритания, за да „избегнат да не се превърнат в бедстващи“, пише „Гардиън“. Изданието коментира, че правителството втвърдява тона към гражданите от ЕС.

В писмо на правителството, написано от името на вътрешния министър Амбър Ръд и видяно от вестник „Обзървър“, също се съветват гражданите на ЕС, че трябва да помислят за напускане на Острова, защото имат „право свободно да пътуват в ЕС и могат да посетят, живеят, учат и в повечето случаи да работят във всяка страна членка на ЕС“.

В писмото, което е с дата от 18 октомври и е подготвено от служители към отдела по имиграционни въпроси към ведомството, се казва още, че е отхвърлена молба за спешно настаняване на румънски гражданин, който е в център за задържане.

Властите отбелязват, че той трябва да потърси друга държава.

Вие можете да избегнете да се превърнете в бедстващ като се върнете в Румъния или друга страна членка, където можете да получите достъп до всички ваши права, заложени в Европейската конвенция по правата на човека, се пояснява в писмото.

Задържането и принудителното изгонване на граждани на ЕС от Великобритания рязко се е увеличило от Брекзит, което предизвика критики, че вътрешното министерство умишлено се цели в граждани от ЕС като част от „враждебната среда“. Според данните 5 301 души са изгонени от Острова за година до юни 2017 г./За жената