Начало ЗДРАВЕ Ето в тази област на България от 100 човека, само 3-ма са...

Ето в тази област на България от 100 човека, само 3-ма са с нормално кръвно

184
Сподели

Кърджалийски спортист откликва на зова за помощ и отива в болницата да дари кръв за тежко болен. От кръвния център го връщат.

„Не, не може, вие имате много високо кръвно – 180 на 110“, обяснява лекарят на младежа, след когото на улицата жени въздишат, а мъжете казват: Здрав и як като бик!

В Кирково и региона има пациенти с кръвно налягане от порядъка 230-240 на сто и нещо, които дори не знаят за него. Това пък е констатацията на кардиолога д-р Павел Николов от Александровска болница, пише родопи24.

Екип от лекари на столичната УМБАЛ „Александровска” извърши безплатни профилактични прегледи на тютюнопроизводители над 60 години в община Кирково.

От близо 100 души, които са прегледани само за ден, кръвното едва на трима е било в нормалните граници – 120 на 80. Хората в малките населени места нямат добър достъп до медицински грижи и затова голяма част от населението е болно, до този извод стигат кардиолозите.   Самите хора с проблеми не искали да постъпват в болница, нямали достъп до лекарства.

Все повече медици приемат, че в Кърджалийско за пациентите е нормално високото кръвно налягане. Те са свикнали да живеят с него и да не му обръщат внимание.   Артериалната хипертония се счита за „съвременна епидемия“, тъй като се установява при 4 от 10 възрастни над 25-годишна възраст и се определя като глобален рисков фактор за смърт и нетрудоспособност.   Честотата й нараства с възрастта, като се повишава стъпаловидно след 50 години, а след навършване на 65 години достига до 80% при жените и 77.2% при мъжете.

В последните анализи на здравното министерство е отбелязано, че високо кръвно е може би най-големият здравословен бич за човечеството в настоящите времена. От това социално значимо заболяване в началото на ХХІ век стадат близо един милиард души по цялата планета. Това прави малко повече от една четвърт от възрастното население по света. В отделни географски райони честотата на артериалната хипертония обхваща до над 30 % от жителите.   Статистиката показва, че 42,8 % от мъжете и 39,7 % от жените в България на възраст от 25 до 64 години страдат от високо кръвно.

При това у нас се отчита непрекъснато нарастване на броя на хипертониците.   Евтини, но неефективни лекарства за високо кръвно налягане са сред най-честите проблеми и грешки, с които живее населението на Източните Родопи, посочат още кардиолозите.

Най-грешно пък било поведението на човек с високо кръвно налягане, който се самоуспокоява:

Ще мине! Хипертонията, наричана още високо кръвно налягане и артериална хипертония, е хронично заболяване, при което кръвното налягане в артериите е трайно повишено. Високото кръвно налягане принуждава сърцето да изразходва повече енергия, за да осъществява циркулацията на кръвта в кръвоносните съдове, и така изтощава сърдечния мускул.

Определянето на кръвното налягане включва измерването на две стойности – систолна и диастолна, – които зависят от това дали сърдечният мускул се съкращава (систола), или се отпуска между ударите (диастола). Нормалното кръвно налягане при покой е в диапазона 100 – 140 mmHg систолно (горна граница) и 60 – 90 mmHg диастолно (долна граница).

Високо кръвно налягане има, когато редовната измервана стойност е 140/90 mmHg или по-висока.

Хипертонията е главен рисков фактор за инсулт (мозъчен удар), инфаркт на миокарда (сърдечен удар), сърдечна недостатъчност, аневризма на артериите (аневризма на аортата), периферна артериална болест и хронично бъбречно заболяване. Дори умереното повишаване на артериалното кръвно налягане скъсява продължителността на живота. Промените в хранителния режим и начина на живот могат да подобрят контрола на кръвното налягане и да намалят риска от здравни усложнения.

Ако това не помогне, се преминава към медикаментозно лечение. Рязкото покачване на кръвното налягане над 180/110 се нарича „хипертонична криза“. Кръвно налягане над тези нива показва висок риск от усложнения. Хората с кръвно налягане в тези граници може да нямат симптоми, но е много вероятно да се оплакват от главоболие и световъртеж.