Начало ВЕСТИ ДНЕС Е ХЕЛОУИН! ЕТО КАКВО ГЛАСЯТ ПОВЕРИЯТА! НИКОЙ НЕ Е ПОДОЗИРАЛ ТОВА...

ДНЕС Е ХЕЛОУИН! ЕТО КАКВО ГЛАСЯТ ПОВЕРИЯТА! НИКОЙ НЕ Е ПОДОЗИРАЛ ТОВА ЗА ПРАЗНИКА, ВЕЧЕРТА ПРЕДИ

243

Днес е Хелоуин, вечерта преди Деня на Вси Светии, утвърден от папа Григорий Четвърти през 853 г. като ден за почит към всички християнски светци и мъченици.

В САЩ, Канада и в много други страни по света Хелоуин се очаква почти със същото нетърпение като Рождество Христово.  Повечето домове и витрини на магазини отдавна са украсени с присъщите символи на събитието – изрязана от тиква глава със запалена свещ в нея, която се нарича Светещият Джак.

Не липсват паяжините, черепите, скелетите и куп други ужасии. С наближаването на вечерта групи с деца започват да чукат по вратите на домовете. Те трябва да изплашат стопаните им с костюмите си, а те от своя страна са длъжни да се откупят от „чудовищата“ с лакомства и сладкиши.

Заедно с костюмите на вещици, на неизменна популярност в САЩ се радват образите на Супермен, Спайдърмен и Батман, а също така на русалките, пиратите, вампирите и зомбитата. Костюмите на силни жени са най-популярни за Хелоуин тази година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. На празника ще има повече розови шапчици с котешки ушички и по-малко принцеси. През януари „котешките“ шапчици станаха символ на протестното движение на жени срещу президента на САЩ Доналд Тръмп. Най-търсеният костюм за Хелоуин е на Жената чудо. Следва героинята от „Междузвездни войни“ Рей – символ на младата жена, която оцелява въпреки всички препятствия пред себе си.  Хелоуин тази година се отбелязва насред скандала за сексуални посегателства на продуцента Харви Уайнстийн срещу много жени./bradva