Начало ВЕСТИ Започва акция Зима: Ето за какво ще проверяват шофьорите, освен за гумите,...

Започва акция Зима: Ето за какво ще проверяват шофьорите, освен за гумите, в следващите дни

78
Сподели

Започва акция „Зима“ . Очаква се да обявят мерките и контрола на пътя, които предстоят през зимните месеци.

Обикновено акцията протича на три етапа.

През първата седмица ще се следят велосипедисти и каруци.

Първият етап е от 1 до 10 ноември и в този период ще има засилени проверки за велосипедисти и каруци.

6 ноември е обявен за Ден без загинали колоездачи на пътя.

От 11 до 20 ноември кампанията е насочена към пешеходците, като пътните полицаи ще проверяват не само дали те спазват правилата за движение, а също така дали водачите са толерантни и се съобразяват с предимството им на обозначените места. Периодът съвпада и с обявения от ОНН Ден без жертви на пътя.

По време на втория етап на фокус ще бъде безопасността на пешеходците. От началото на годината са загинали 98 пешеходци, като 92-ма от тях са на възраст над 64 години. Затова и „Пътна полиция” ще следи по-скоро възрастните хора и дали пресичат на регламентираните места.

При третия дали автомобилите са подготвени за движение при зимни условия. На първо място КАТ ще проверява състоянието на гумите, светлините, чистачките, включително системата за измиване на прозорците.

В третия етап от акцията – от 21 до 30 ноември, катаджиите ще проверяват дали автомобилите са готови за зимата . Униформените ще следят до колко автомобилите са подготвени за управление при зимни условия. Ще се проверяват изправността на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъкла и дебелината на грайфера на гумите, която трябва да е не по-малко от 4 мм. При нарушения ще бъдат налагани санкции.  Иначе, от началото на годината в страната са станали 5690 тежки катастрофи с 534 загинали и 7161 ранени. В сравнение със същия период на миналата година жертвите са с 54 по-малко./За жената