Начало ВКУСНО Откакто правя туршията така, вкъщи не признават друга! За да е хрупкава...

Откакто правя туршията така, вкъщи не признават друга! За да е хрупкава като моята цяла зима, си има една малка тънкост:

191

Всяка година с идването на есента на дневен план излиза въпросът за киселото зеле – как да го направим вкусно и хрупкаво, така че да трае цяла зима. В края на краищата, в студения сезон то е основният източник на витамини!

Трудно е да се отговори недвусмислено, тъй като процесът на ферментацията му е доста деликатен. Дори и най-незначителният фактор може да повлияе отрицателно на вкуса на киселото зеле.

Нека се опитаме да съберем опита на най-добрите домакини и да разберем  как да направим кисело зеле,  така че да остане хрупкаво цяла зима, а всеки, който ще опита, да сипе похвали и да иска допълнително.

Вкусно хрупкаво кисело зеле ТАЙНИТЕ И ТРИКОВЕТЕ Трябва да започнете да мариновате зелето след празника Петковден  – така са правили винаги бабите ни. Това се дължи на факта, че съдържанието на захар в зеле достига максималното си ниво след първите слани.  Ферментацията на захарта с производството на млечна киселина – това е в основата на процеса на втасване на зелето .кисело зелеЗа целта е по-добре да изберете зеле от по-късните сортове . Зелето не трябва да се замразява, в противен случай ще омекне. Кочанът при разреза трябва да е светъл, тъмният цвят означава, че зелето дълго е стояло в склада. Колкото по-светъл е цветът на зелето, толкова повече захар съдържа то.избор на зелеЗапочнете да го приготвяте само на растящата луна, в идеалния случай на 5-тия или 6-ия ден след новата луна. Втасалото през този период зеле ще бъде по-сочно и хрупкаво. Морковите трябва да се добавят по мъничко – за трилитров буркан не повече от един, в противен случай зелето ще бъде меко. За 1 кг зеле е необходимо да добавите около 20 г сол (в никакъв случай йодирана, иначе зелето ще стане меко). Препоръчва се зелето да се приготви в стъклен, пластмасов или емайлиран съд . Използването на железен или алуминиев съд не е желателно. Контактът на зелето с метал ще доведе до влошаване на вкуса му. Можете да добавите малко количество корен от хрян към зелето – танините от него ще се  поемат от зелето и няма да го оставят да омекне. За да направите зелето хрупкаво, се препоръчва процесът на ферментация да започне при стайна температура и да завърши при около 0 ° С. РЕЦЕПТА ЗА ХРУПКАВО ЗЕЛЕ В САЛАМУРА

 

ПРОДУКТИ ЗА ТРИЛИТРОВ БУРКАН 2-2,5 кг зеле 1 среден морков 3-4 дафинови листа черен или сладък пипер на вкус

СЪСТАВКИ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА САЛАМУРАТА:

1,5 литра вода 40-50 гр. готварска сол 2 супени лъжици  захар

ПРИГОТВЯНЕ:

Пригответе соления разтвор , като разтворите в хладка вода солта и захарта до изчезването на кристалчетата. Отстранете от главите горните зелени и повредени листа. Разделете всяка глава зеле на 4 части.Рязане на зелеСлед като отделите кочана, нарежете ситно зелето . Настържете морковите на едро ренде.раздробяване на зелеСмесете зелето с морковите, без да го мачкате.зеле и морковиПреместете го в чист буркан , като притискате леко. Между слоевете поставете няколко дафинови листа и зърна черен пипер .зеле в бурканИзсипете саламурата в буркана, така че да покрие изцяло зелето. Покрийте буркана, но без да затягате капака. Сложете го в купа, защото по време на ферментацията може да се надигне и да излезе от буркана.туршия от зелеОставете буркана в кухнята за 2-3 дни. Следете най-горният слой от зеле да е покрит със саламура. От време на време е необходимо да се изпускат от зелето образуваните газове, в противен случай ще бъде горчиво. За да подобрите вкуса, можете да добавите копър , семена от кимион или пресни боровинки . Получава се вкусно и хрупкаво кисело зеле. Можете да го опитате още на втората седмица. кисело зеле с добавки

Интересен факт: благодарение на наличието на кисело зеле на борда на корабите си, по време на пътешествията си Джеймс Кук не загубил нито един член на екипажа си от скорбут. И това не е изненадващо – съдържанието на витамин С в киселото зеле е повече, отколкото в лимоните!

Освен витамин С, киселото зеле съдържа витамини В, К, U и РР. Благодарение на метода на приготвяне, при който продуктът не се нагрява, всички витамини се запазват напълно и не губят свойствата си дори 8-10 месеца след „втасването“ на зелето.

 

Източник: За жената