Начало ВЕСТИ СИНОПТИЦИТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ РАЗБЕРАТ! ЕТО КАКВО ВРЕМЕ НИ ОЧАКВА ПРЕЗ...

СИНОПТИЦИТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ РАЗБЕРАТ! ЕТО КАКВО ВРЕМЕ НИ ОЧАКВА ПРЕЗ НОЕМВРИ!

208

Започва първият месец, който ще ни напомни, че идва и зимата. Средните температури ще са между 5 и 10 градуса. Най-ниските, които очакваме ще са между минус 3 до минус 8 градуса. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ синоптикът от НИМХ към БАН Анастасия Стойчева.

„Към края на първото десетдневие очакваме повече валежи. През второто десетдневие около 15-17 очакваме понижение на температурите и повече валежи. Тогава на по-високите места дъждът ще преминава в сняг.

В последното десетдневие ще има малко по-спокойно време с предимно антициклонален характер, което означава, че ще има условия за мъгли“, заяви тя. Всеки два три дни, в които имаме слънчево време след 26 октомври се титулуват с израза „циганско лято“.

Ще има температури дори до 15 градуса, което значи, че в дадени периоди ще усетим слънчевите лъчи и няма да е толкова студено“, заяви Стойчева. Топ климатологът на България Георги Рачев също направи прогноза за месец ноември.

„От четвъртък до вторник има вероятност времето у нас да бъде прекрасно. Сутрин температурите ще бъдат 4-5 градуса, но на обед твърдо скачат над 13-14 градуса.“ Тази своя прогноза климатологът доц. Георги Рачев определи като първата серия от циганското лято, което ни очаква през ноември.

„От 16 до 22 ноември ни очаква втора серия на циганското лято“, увери той в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Силният вятър от последните дни днес ще бъде много по-слаб, особено в Западна България. Вятърът ще остане по-силен единствено по Черноморието.  „Утре ни очаква мразовита сутрин без вятър. Ще отчетем първите температури, които са трайно с отрицателни стойности – 1-2 градуса под нулата“, посочи климатологът. „Антициклонът „Вера“ заема почти цяла Централна Европа, а България е в нейната източна периферия. „Вера“ ще определя времето доста дълго и невинаги ще бъде толкова студено“, каза още климатологът. Според него се очаква за цялата зима температурите да бъдат половин-един градус  над нормалното. Ще има и сняг, ще има и поледица, няма да бъде непрекъснато топло, предупреди доц. Рачев./bradva