Начало ВЕСТИ Московски със скандални разкрития за шофьори на ”Юнион Ивкони”

Московски със скандални разкрития за шофьори на ”Юнион Ивкони”

125

Към превозваческата фирма „Юнион Ивкони“ са издадени два акта като към юридическо лице. Има обаче още 26 акта към водачи на тази компания.

Това коментира пред журналисти днес министърът на транспорта Ивайло Московски по повод катастрофата с автобус на „Юнион Ивкони“. Според МВР най-вероятно умора на водача и загубване на контрол при управлението е причина за инцидента.

Според Московски, актовете санкционират дейност на компанията, без значение дали са извършени от водачи или от администратор. Министърът на транспорта бе попитан защо има разминаване в обявените от него вчера 28 общо издадени акта и посочените от превозвача само два такива.

„Нямам за цел да се състезавам и да броя актове. Ако аз обаче бях на мястото на хората, които ръководят компанията, и държавен орган ми санкционира 26 водача или някакви други нарушения бих взел мерки. В противен случай виждате до какво се стига“, коментира министърът.

Ивайло Московски посочи, че писането на актове не е самоцел, а индикатор, сигнал, че нещо в системата не работи и „ако не дай си Боже сега имаше жертви, всички горко щяхме да съжаляваме“.

По думите на министъра най-силното нещо е превенцията и той е категоричен, че при толкова констатирани нередности, компаниите трябва да извършват превантивни дейности и да взимат своевременни мерки. Според Московски не е било редно и водач, назначен само преди месец да бъде пускан сам „на дълъг, тежък маршрут, без да се адаптира към компанията, към норми и правила“.

Днес от ръководството на „Юнион Ивкони“ обявиха, че ще дадат пресконференция.