Начало ЗДРАВЕ Проф. Тодор Кантарджиев съветва: Ако станете и ви боли гърлото направете това...

Проф. Тодор Кантарджиев съветва: Ако станете и ви боли гърлото направете това и ще спрете веднага процеса

913
Сподели

В момента няма циркулация на грипен вирус. Това е вирусът, който следим и прави най-масовите инкфекции през зимния период.

Другите вируси по горните дихателни пътища са вече тук. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той успокои, че намалява количеството на риновирусите, които причиняват инфекция. Според проф. Кантарджиев болките в гърлото и носоглътката са симптоми на коронавирусите, които водят до ангина при възрастните. „Ако се събудим с болка и дразнене в гърлото, след закуска е хубаво да изядем един лимон”, посъветва той в ефира на Bulgaria ON AIR. А ако нямаме силата, бихме могли да го смесим със сода за хляб. Ако продължи сухата кашлица, то коронавирусът е засегнал белия дроб.

Експертите очакват грипа по-късно. В момента само в Малта се наблюдава повишена заболеваемост. Обичайно грипната епидемия започва от Скандинавието и Великобритания. Разпространява се декември и пикът е през януари. Ако се задържи хубаво време и се проветрява в стаите – грипът се забавя. Стегне ли студ – грипът се проявява, стана ясно още от думите на проф. Тодор Кантарджиев. Ваксините намаляват риска от усложнения. Починалите от грипна инфекция са повече от загиналите в катастрофи. Необходимо е сериозно да се помисли поне възрастните хора да се ваксинират, настоя той./За жената