Начало ВКУСНО Време е за царицата на туршиите- зимата не би била същата без...

Време е за царицата на туршиите- зимата не би била същата без нейния отпечатък на масата

288

Изключително лесна и бърза за приготвяне.

Необходими продукти за царска туршия:

Моркови, карфиол, камби, корнишони, целина листата и стебла (няма точно количество на зеленчуците, слагате каквото ви харесва повече), сол, оцет винен или ябълков 6%, аспирин, захар и зърна черен пипер.

Приготвяне: всички зеленчуци се измиват добре, като на камбите се отстраняват семенниците и се режат на хапки. Карфиолът се накъсва на малки китки, морковите се режат на шайби (режа ги с къдраво ножче), корнишоните се оставят цели (за тази туршия винаги ги избирам средна големина).

Отделете листата на целината и ги нарежете на едро.

Стеблата се запазват цели и с тях ще завършите туршията. Продуктите може да смесите и да напълните бурканите или да подредите както аз съм направила на редове: краставички, камби, карфиол, листа целина и накрая моркови. Може и в друг ред да ги подредите. Най- отгоре кръстосайте парчета от стеблата целина- по този начин не позволявате на зеленчуците да изплуват и останат без марината. Редите зеленчуците до началото на гърлото на буркана и пускате 5-6 зърна черен пипер.

за трилитров буркан: 300 мл. винен или ябълков оцет, 3 супени лъжици захар, 2 супени лъжици сол, 6 аспирина- счукани на прах.
за литър и половина буркан: 150 мл. оцет, 1 1/2 супени лъжици захар, 1 1/2 супени лъжици сол, 3 счукани на прах аспирина
за един литър буркан: 100 мл. оцет, 1 супена лъжица сол, 1 супена лъжица захар и 2 счукани на прах аспирина.

В тенджера поставете вода да кипне. През това време според вместимостта на вашите буркани, сложете захар, сол, аспирин и оцет. Щом водата

заври, долейте с горещата вода вашата царска туршия докато покриете добре зеленчуците. Затворете добре с капачки. Един-два дена разклащайте бурканите, за да се разтворят добре сухите съставки. От горещата вода по принцип за няколко часа всичко се е разтворило.

Аз обръщам моите буркани с царска туршия 2-3 пъти и на следващия ден ги прибирам в килера. Зеленчуците остават твърди и хрупкави. Не забравяйте, че за добрата туршия е от значение качеството на продуктите, които ползвате: захар, оцет, аспирин и не на последно място зеленчуците.