Начало ВЕСТИ Ето какво си имаме вече на мястото на паметника на НДК (снимки)....

Ето какво си имаме вече на мястото на паметника на НДК (снимки). Какво мислите? Кое ви харесва повече?

384
Сподели

Лъвът от разрушения Войнишки мемориал на Първи и Шести софийски полк се върна пред НДК. Фигурата на царственото животно с лапа върху картата на Санстефанска България е на мястото на демонтирания паметник „1300 години България“, който част от столичани наричаха „Осмоъгълния“.

Войнишкият лъв се връща на мястото си, след демонтажа на паметника пред НДК

Връщането на лъва е част от възстановяването на стария мемориал в някогашната „Градинка с гълъбите“ – три стени в П-образна форма, върху които са имената на загинали войници, открит през октомври 1934 г.

от цар Борис Трети. Столичната община подготвя конкурс за цялостно възстановяване на разрушения Войнишки мемориал на Първи и Шести софийски полк, старите плочи с имената на загиналите войници не могат да се използват, защото са вандалски повредени още при събарянето им заради строежа на НДК.

Досега лъвът се съхраняваше във Военноисторическия музей в София, скулптурата бе реставрирана, за да се върне на пиедестал.

Статуята на лъва е дело на скулптора Михаил Михайлов, автор на паметника с възпоменателните плочи е бил арх. Александър Обретенов. Предвижда се за възстановяването на мемориала да бъде обявен конкурс в началото на 2018 г.