Начало ВЕСТИ Официално посочиха изискванията, на които българите да отговарят, ако искат да останат...

Официално посочиха изискванията, на които българите да отговарят, ако искат да останат в Англия

84

Британското правителство заяви, че повечето граждани от ЕС, които в момента пребивават в страната, ще могат да останат на Острова и след Брекзит, но само до 2019 г. Това уточнение направи Ройтерс.

При представянето на планове за програма за масово регистриране, министерството за излизането на Великобритания от ЕС и вътрешното министерство заявиха, че гражданите от ЕС ще получат двегодишен гратисен период, през който ще могат да кандидатстват за статут на пребиваване, след като Великобритания напусне ЕС.

Законовият статут и правата на гражданите от ЕС са сред по-сложните проблеми в процеса на излизането на Великобритания от ЕС.

Във Великобритания живеят около 3 милиона граждани на страни от ЕС, сред които и много българи. Молбите няма да може да се отхвърлят за дребни технически пропуски и повечето от тях ще бъдат уважени, се казва в изявление на двете министерства.

Разходите по кандидатстването няма да са по-високи от таксата за британски паспорт, а гражданите от ЕС ще имат и право да обжалват отхвърляне на молба. Британското посолство в София също разпространи разяснения относно допълнителни гаранции за гражданите на ЕС и членовете на техните семейства, които правителството в Лондон предвижда с новия документ, като посочва допълнителни подробности за начина на функциониране на новата схема за уреждане на статута им. Документът демонстрира ангажимент:

-да се даде на европейските граждани достатъчно време да кандидатстват през 2-годишен период след като напуснем ЕС, за да подадат молба за статут на уседналост.

-да се сведе до минимум документалните доказателства, които кандидатите трябва да осигурят и които дават възможност на работещите по случаите да се свържат с кандидатите за решаване на незначителни проблеми.

-да се поддържа цената на заявлението на не повече от тази на британския паспорт.

-да се предоставя на гражданите на ЕС законово право на обжалване в съответствие с техните настоящи права чрез Директивата за свободното движение, ако тяхната молба бъде отказана.

-да се вземат решения единствено въз основа на критериите, посочени в споразумението за напускане на ЕС, без никаква свобода на преценка по други причини за отказ.

-да се въведе дигитална, опростена и лесна за използване система за молби за кандидатстване за статут.

-да не се изисква от гражданите на ЕС да имат пълна здравна осигуровка или да предоставят пръстови отпечатъци.

-за по-опростен и по-евтин процес за тези, които вече имат документи за постоянно пребиваване.

 

Източник: За жената