Начало ЗА ДОМА Пералнята ми вече не мирише на лошо, не събира мухъл, а прането...

Пералнята ми вече не мирише на лошо, не събира мухъл, а прането е идеално бяло! И вие го можете – ето колко е лесно:

133
Сподели

Има няколко простички правила, които трябва да следвате, ако искате дрехите ви да останат в добра форма в дългосрочен план. Най-важното от всичко е да ги перете правилно.

Не е тайна, че много може да се обърка по време на цикъла на пране. Ето 11 често срещани грешки при прането, които много от нас правят всеки път. Време е за промяна!

Почистване на пералната машина

Който мисли, че пералната машина се почиства сама всеки път, когато се ползва, е в грешка.

Вашата пералня се нуждае от почистване най-малко веднъж годишно с нещо толкова тривиално като топла вода и малко оцет. Това ще почисти всички труднодостъпни места с изключение на контейнера за препарата на някои машини; там трябва да се почиства на ръка. След ползване, оставете вратата на пералнята отворена, така че да може да изсъхне между циклите. Също така, не забравяйте да проверите на гумения пръстен около вратата – мухълът може лесно да се настани там и трябва да бъде отстранен напълно.

Грешно третиране на петната

Ако търкате твърде енергично петната, по-късно могат да се появят дупки в тъканите. Триенето на определени тъкани може да ги отслаби. Винаги е по-добре да накисвате петната по-продължително, а след това внимателно да ги изтъркате.

Неправилно сортиране

Не само, че прането трябва да се сортира по цветове, но също и по материи. Поларените платове, например, трябва да се перат отделно, защото се нуждаят от по-лек цикъл. Също така, никога не трябва да се перат кърпи и дрехи заедно!

Циповете затворени, копчетата – откопчани

За да се уверите, че няма да навредят на другите дрехи в прането, винаги трябва да затваряте циповете преди пране. Това също предпазва и зъбците на ципа. За разлика от тях, копчетата трябва винаги да останат разкопчани; иначе много по-лесно могат да се откъснат.

Твърде много прах за пране

Повечето не винаги е по-добре и това важи за праха за пране. Ако използвате твърде много препарат, той не може напълно да се отмие от дрехите, което води до появата на бели петна. Ако това се случи, ще трябва да перете всичко отново. Също така, допълнителното количество препарат може да остане в машината, което може да доведе до мухъл.

Наистина скъп препарат

Много пъти рекламите ни влияят: приятни аромати + красива опаковка = твърде много на прах за пране. В интерес на истината, много битови стоки са надеждни помощници в прането. Солта избелва; тебеширът помага в борбата с петна; а лимоновият сок омекотява тъканите и мирише прекрасно. Сигурни сме, че бабите и / или майките ви имат още няколко трика под ръка!

Твърде много пране наведнъж

Да, разочароващо е, ако успеете да поберете само един чифт дънки в пералнята, но всъщност е много по-добре да не препълвайте контейнера. Рискувате машината ви да се счупи при препълване.

Еластичните тъкани

Дрехите от еластични материи не трябва да се перат в пералнята. Най-добре е да перете банските или екипа за спорт на ръка, в студена вода.

Олекотените завивки и възглавници

Ако имате пухена завивка, която може да се пере в пералня, винаги трябва да я перете два пъти – втория без да ползвате препарат! Тъй като материалът е доста плътен, препаратът често не се изплаква напълно само след един цикъл на пране.

Кърпи

Омекотителят е чудесен, за да направи дрехите меки, но наистина не трябва да го използвате за кърпи. Ако го направите, вашите кърпи ще изгубят способността си да абсорбират вода и влакната ще се отслабят. Запомнете: Те ще омекнат от самосебе си, след като сте ги използвали веднъж или два пъти.

Бельо

Ако постоянно намирате малки дупки в дрехите си, не означава непременно, че имате молци. Много пъти закопчалките на сутиена и банелите са виновни. Ето защо сутиените не трябва да се перат с останалата част от дрехите, освен ако не ги поставите в специална торбичка предварително. Същото важи и за велкро, което може да надраска и размъхави други тъкани. По същия начин, чорапогащниците трябва винаги да се перат в мрежа, за да ги защитите.

С тези, може би, новопридобити знания ще удължите живота на дрехите си. Дрехите и портфейлът ви ще са ви благодарни! Един последен съвет: Винаги е добре да хвърляте един поглед на инструкциите за пране върху етикета. Ще бъдете изненадани колко много неща са предназначени да се перат само на ръка!

 

Източник: За жената