Начало ЗДРАВЕ Повече никакви лекари! Всичко необходимо за здравето на щитовидната жлеза го има...

Повече никакви лекари! Всичко необходимо за здравето на щитовидната жлеза го има в дома ни!

74

Щитовидната жлеза е е един от най-важните органи в човешкото тяло. Недостатъците в работата му веднага се отразяват на човешкото здраве.

Дисфункцията на щитовидната жлеза може да доведе до хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм, ендемична гуша и рак. Затова е необходимо винаги да слушате тялото си, за да уловите появата на тревожни симптоми за дисфункция на тази жизненоважна жлеза.

Продукти за здравето на щитовидната жлеза

Ето няколко най-прости съвета, които ще ви помогнат в превенцията на заболявания на щитовидната жлеза.

Включете в диетата си храни с високо съдържание на йод. Йодът е важен елемент за добро здраве. Неговият излишък или липса се отразяват върху метаболизма, растежа на организма, психическо здраве, мозъчната функция и тази на други органи. Голямо количество йод се съдържа във всички морски дарове, ряпа, моркови, аспержи, домати, картофи, лук, касис, ягоди и други. Избягвайте храни с високо съдържание на глутен. Този елемент може да се отрази неблагоприятно на щитовидната жлеза. Глутен се съдържа в пшеницата, овеса, ечемика. Използвайте кокосово масло. То помага да се върне функцията на хормоните към нормалното, укрепва имунната система и ускорява метаболизма. Маслото може да се използва сурово или в готвенето. Избягвайте стреса, мазните и висококалорични храни, които могат да предизвикат дисфункция на щитовидната жлеза. Също така, избягвайте продължително излагане на слънце, тъй като ултравиолетовата радиация може да се отрази неблагоприятно на работата на жлезата.

Тези прости съвети ще ви помогнат да поддържате нормална функция на щитовидната жлеза. Не забравяйте, че най-важното нещо в този процес е оптималното съдържание на йод в организма ./За жената