Начало ВКУСНО Вече портокалови кори не хвърлям, откакто разбрах за колко много неща мога...

Вече портокалови кори не хвърлям, откакто разбрах за колко много неща мога да ги използвам

57

Портокаловата кора се оказва по неправеден начин в кошчето и не се използва по предназначение, а има толкоз много ползи, за които даже и не предполагате. И това не е само съдържанието на витамин С, а по-скоро практичните неща, които всеки готвач и домакиня биха могли да направят с нея.

Кората на портокала съдържа етерично масло, за да я използвате като антибактериално и почистващо средство, в което няма съмнение за екологосъобразност. Почистването на микровълновата фурна вече ще ви носи удоволствие.

Поставете кората от портокал в купа и изсипете 300 мл вода. Поставете в микровълновата най-много за 7 минути, след което само избършете с кърпа отвътре. Бихте могли също така да почистите печката с лимон.

Дъската за рязане се отнася към предметите, които биха могли бързо да се почистят с кората. Изсипете малко сол и я избършете с прясната портокалова кора.

Кафе машината отново ще свети като чисто нова, ако я измиете със следното средство: в чаша студена вода, добавете портокалова кора и две супени лъжици сол. За една минута разклатете кафеварката с портокаловите кори.

И ако имате нужда от универсален препарат за мазни петна, просто залейте портокаловата кора с оцет и я накиснете за една седмица, след което излейте течността в пулверизатор.

Дори и за съдомиялната машина ще ви трябват портокалови кори, за да избегнете сапунените петна върху кухненските прибори.

Класическият черен чай се комбинира с много подправки. Вкусният му вкус буквално се слива с изразения аромат на портокаловата кора. Още малко карамфил и вашият изключителен чай е готов.

Не само в чайовете и лимонадите, но и в ястията! Портокаловата кора в този случай е необходимо да се изсуши на слънце или във фурната и да се настърже на ренде. Тя много подхожда на месото, особено на птичето месо. И ако не сте се опитали да я добавите към горчицата, то това кулинарно откритие жадува за вас. Известно е, че пресните корички излъчват силен аромат. Те насищат въздуха с полезни етерични масла, които отблъскват насекомите. Това свойство е полезно в ежедневието, защото дори един молец ще се уплаши от този мощен инструмент.

Не купувайте ароматни свещи, ако имате портокали у дома. Внимателно измийте плода, за да получите купа от кората. Като фитил използвайте опашката, която обикновено остава при почистване. Налейте зехтин вътре, оставете го да проникне във фитила и го запалете. Потопете нарязаните корички във вода за ден-два, няколко пъти сменяйте водата. След това изсипете ароматната вода, оставете я да заври и гответе за 20 минути. Пригответе сироп (половин чаша захар за чаша вода) и сварете коричките в него, докато не станат прозрачни. След това прецедете и оставете да изсъхнат (можете да ускорите процеса във фурната).

 

Източник: За жената