Начало ВЕСТИ Георги Рачев посочи денят, в който ще завали сняг!

Георги Рачев посочи денят, в който ще завали сняг!

171

„Има циклон, който ще мине южно от България. Петък и събота ще вали, когато той преминава през Турция и Гърция.

Няма нищо неестествено в снега по високите места. Нищо страшно няма в тази история“. Това коментира климатологът Георги Рачев в студиото на „Тази сутрин“ по bTV. „Очаква се на 22 ноември да завали сняг. Виждате малката снежинка тук. Хората ще пътуват за празниците.

Още при първите снегове по Петрохан, Витиня и Шипка, единствено внимавайте с гумите и няма да имате проблем. Очаква ни сравнително топла зима. Единственият разнобой е дали валежите ще са нормални или ще са по-малко от обикновеното“, обясни той. „Не ни очаква снежно бедствие. Следващите дни ще има застудяване и то ще е толкова „страшно“, че ще достигнем нормалните температури за средата и края на ноември. Към 19-20 ноември ни очаква малко по-хладно време и може да видим първите снежинки, но те ще бъдат много малко“, допълни той.

„Миналата зима беше доста студена, но не и уникално студена. Януари месец имаше повече от 5 дни, в които температурите не минаха повече от минус 11 градуса. Декември също беше много студен. Балканите бяха най-студеното място в Европа и България беше в центъра. Всичко това показва, че в ерата на глобалното затопляне няма нищо лошо и странно да има студена зима“, категоричен беше той. „Средиземноморските циклони си правят каквото си искат.

Вчера прогнозата за първи сняг беше за 22-23 ноември. Днес е друго и тази прогноза се прмести за 19-20. Прогнозата за зимата е динамична и се мени всеки ден. Като цяло ни очаква относително топла зима. Има разнобой дали ще бъде с нормални валежи или по-малко валежи от сняг. Гледах апокалиптичните прогнози за Ла Ниня. Ла Ниня влияе най-много в Америка.

До Европа има много разстояние. Това е малко като шахматна дъска и е трудно да се предвидят следващите ходове. Когато е имало Ла Ниня, зимата при нас е била нормална или малко по-студена“, завърши доц. Рачев./За жената