Начало ВЕСТИ Умиращият гигант Судан: последният бял носорог в света

Умиращият гигант Судан: последният бял носорог в света

32
Сподели

Положил глава на земята, сякаш осъзнаващ напълно съдбата си, снимка на Судан – последния мъжки судански бял носорог, беше публикувана в Twitter и сериозно развълнува социалната общност.

Судан е единственият оцелял мъжки от вида си. Той обитава резерват в Кения заедно с два женски бели носорога.

Продължението на рода лежи на неговите плещи, а учените се състезават с времето в битка да запазят съществуването на вида му.

Снимката в Twitter е публиквана от Даниел Шнайдер, биолог от Бостън, който често повдига темата за застрашените видове по света.

Тя беше ретуитната повече от 39 000 пъти, посочва британският вестник Telegraph.

Но и преди нея Судан вече е най-известният носорог в света. Той е главен герой в документалния филм на BBC – Sudan: The Last of the Rhinos, който беше излъчен през юни.

По-рано през година пък Судан се присъедини към приложението за запознанства Tinder в опит да се съберат пари за повече изследвания върху използването на асистирани репродуктивни техники за спасяване на застрашените видове на планетата.

44-годишният носорог и двете женски в резервата в Кения не успяха да се размножат, не на последно място и заради напредналата им възраст.

Техният вид вече не съществува в дивата природа, изтребен от ловци и бракониери, завладели естествените им местообитания в Судан, Чад, Централноафриканската република, Демократична република Конго и Северна Уганда.

Судан беше транспортиран с три други носорози от зоологическата градина в Чехия до Кения през 2009 г. с надеждата, че ще им бъде по-лесно да се размножават на африканска земя.

Днес те са строго охранявани от въоръжени мъже в резервата Ол Пехета.

Преглед на изображението в Twitter