Начало ЗДРАВЕ Ако сте здравно осигурен, ето на какви изследвания имате право всяка година,...

Ако сте здравно осигурен, ето на какви изследвания имате право всяка година, повечето хора дори не знаят, а трябва!

24
Сподели

По-долу ще ви дадем полезна информация, право на какви прегледи имате ако здравноосигурен/а.

Ако сте навършили 18 години, то, без значение дали сте диспансеризирани или не сте, наличието на здравна осигуровка значи, че сте в правото си на 1 профилактичен преглед годишно, който включва:

анамнеза и подробен статус, в това число и оценка на психичния статус; изчисляване индекса на телесната маса; острота на зрението; измерване на артериалното налягане и електрокардиограма; изследване на урина с тест ленти за съдържанието в нея на протеин, глюкоза, уробилироген и кетонни тела; билирубин, рН, определяне в лаборатория на кръвната захар на гладно, при наличие на риск не по-малък от 12 точки (оценка за риск от захарен диабет се осъществява за всички лица над 18-годишна възраст въз основа на попълнен „Въпросник за риск от развитие на диабет през следващите 10 години“).

 

В обема на профилактичния преглед са включени и други изследвания – съобразно това, в коя възрастова група попадате.

Така за жени от 50 до 69 години се предвижда мамография на млечните жлези – на всеки 2 години. Ако сте мъж или жена над 65 години, то имате право на пълна кръвна картина (ПКК) – веднъж за всяка календарна година. Други изследвания са: триглицериди; общ холестерол и т.нар. HDL-холестерол – за лица без сърдечно-съдови заболявания; захарен диабет, хронична бъбречна недостатъчност (ХБН); LDL-холестерол (за лица със сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет и ХБН) – 1 път на всеки 5 години.

 

Забележка: Изследвания на LDL-холестерол, общ холестерол, триглицериди, кръвна захар, ЕКГ, мамография – при жените и PSA (Простатно-Спацифичен Антиген) – при мъжете, извършени в рамките на календарната година по друг повод, не се извършват повторно по време на профилактичния преглед.

Сега, когато сте наясно с вашите права относно разрешените изследвания по време на редовните профилактични прегледи, може да не отивате с неудобство при личния си лекар за направление и така ще избегнете да плащате за консултации при специалисти.

Дали са достатъчни или не предвидените в профилактичния преглед изследвания е спорен въпрос, но със сигурност е ясно, че не трябва да изпускайте тези прегледи, защото чрез тях може да се открият опасни заболявания в ранен стадий, което увеличава значително шанса ви да бъдете излекувани.

 

Източник: За жената