Начало ЗА ДОМА Съпругът ми влезе в детската стая и ме намери на пода да...

Съпругът ми влезе в детската стая и ме намери на пода да почиствам след децата: Той ми каза тези 4 думи, които промениха живота ми …

38

В продължение на години Хайди Шам прекарва поне един час в края на деня, в почистване и организиране на стаята за игра на децата.

КАртинката била практически една и съща – под, покрит с много кубчета, играчки и остатъци от храна. А ако се преброи всяка минута, от момента, когато са родени деца, Хайди изчислила, че няколко години е прекарала само в почистване.

А след това, една вечер, съпругът й влязъл в детската стая, където я заварил как буквално пълзи по пода и събира кубчетата. И не само ги събирала, но и ги подреждала по цвят, защото, когато Хайди чисти, тя го прави до най-малкия детайл. И после й казал думи, които никога преди не бяха й хрумнали.

– Защо не затвориш вратата?

– Просто го погледнах. Очаквах, че той също ще клекне на пода до мен и ще започне да ми помага да премествам „планината“ от кубове. Вместо това той ми каза пет думи. И точно това ми трябваше.

– От всички страни можем да чуем колко е важно да се грижим за себе си, особено когато сме в родителска роля. И това е важно. Толкова лесно е да се изгубите в нуждите на други членове на семейството. Но грижата за себе си понякога е твърде трудна. Трябва да инвестирате в толкова много време, енергия и да потърсите помощ.

И какво може да се направи?

– Да скриете няколко шоколада на място, което никой няма да забележи, защото ги искате само за себе си …
– Да играете с децата на криеница, за да можете най-накрая ще изпиете любимото си кафе и то още горещо …
– Да накарате децата да си легнат в леглото, а вие и вашият съпруг да споделите нежността на дивана в мир и спокойствие …
– Когато просто затворите вратата на детската стая …
И сега, какво? Сега споразумението е, че децата трябва да почистват собствената си стая веднъж седмично. Не аз. Те. Останалите 95 процента от времето изглежда точно така. И за мен всичко е наред. С тази затворена врата определено мога да живея, заключава Хайди.