Начало ВЕСТИ Анастасия Стойчева с последни данни за циклонът, който опустоши съседите

Анастасия Стойчева с последни данни за циклонът, който опустоши съседите

19
Сподели

Центърът на средиземноморския циклон остава далеч от България, затова у нас не се очакват разрушителни явления като тези в Гърция. Това каза Анастасия Стойчева, синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, във връзка с усложнената метеорологична обстановка в Гърция, цитирана от „Фокус“.

„Това е циклон в Средиземноморието, който придобива характер на тропическа буря, тъй като определени динамични причини водят до развитието ѝ в посока, водеща до значителни валежи.

Той е сходен по структура с тропическите урагани, като ветровете в него могат да достигнат до скорости, които наистина да доведат до проблеми, а в отделни райони валежите да са интензивни и значителни по количество“, обясни тя. По думите ѝ сравнително редки са случаите, в които се получава това, което се случва в момента в Гърция.

„Стационирането на средиземноморския циклон, т.е. оставането му в почти непроменена позиция в продължение на повече от 96 часа и натрупването на валежните количества, е впечатляващо като синоптична обстановка. Центърът все още се намира над Южна Италия, ще се запълва там на място и въпреки че се придвижва бавно на изток към Балканите, успява да повлияе само на времето в западните и в южните райони.

Центърът остава далеч от нашата страна и такива разрушителни явления при нас не очакваме, въпреки че през следващото денонощие валежите в страната ще бъдат на повече места. Възможни са по-значителни количества главно в южните и източните райони на страната, но те няма да са с такъв характер като в западно разположените на нас държави и Гърция.

Иначе през следващите дни у нас очакваме валежи от сняг, след като през следващото денонощие нахлуе студен въздух, но те няма да са значителни“, каза още Стойчева.