Начало ВЕСТИ Климатологът доц. Георги Рачев разкри, ще имаме ли сняг за Коледа

Климатологът доц. Георги Рачев разкри, ще имаме ли сняг за Коледа

19

Прогнозите на метеоролозите за снежно начало на седмицата се сбъднаха напълно. София осъмна със снеговалеж, а днес на територията на почти цялата страна валежите от дъжд ще се обърнат в снеговалежи.

В много райони на страната е обявен оранжев код за опасно време. Ще имаме перфектната зима. Сняг по Никулден и 8 декември няма да има.

По Коледа и около Нова година ще вали сняг, но в планините, а в градовете – дъжд. През второто десетдневие на месеца ще има относително повишение на средните температури. Това прогнозира известният климатолог доц. Георги Рачев. „Към 7 декември от север нахлува нова „порция“ студен въздух и отново ще е доста студено.

През втората половина – между 15 и 20 декември, се очакват нови валежи от сняг. Третото десетдневие ще е без съществени валежи. Около 26-28-30 декември на места ще има превалявания, предимно от сняг“, коментира още доц. Рачев.

Можем да кажем, че зимата дойде, ще имаме сняг, ще имаме температури около нулата, съобщи в сутрешния блок на БНТ „Денят започва“ климатологът Христо Попов. Във вторник ще имаме снежна покривка, която към сряда вероятно ще се разтопи.

В сряда циклонът, който причинява валежите ще си отиде и времето ще се изясни.

В останалата част на Балканите ще се задържи облачно. От началото на декември ще има редуване на ясно и облачно време. Няколко циклона се очаква да преминат през нашата страна. Няма да има резки застудявания с много ниски температури, прогнозира още Попов. Максималните температури ще бъдат малко над нулата до средата на декември. В петък (1 декември) очакваме да се формира нов циклон, който ще оказва влияние върху валежите. На 3 и 4 декември отново ще очакваме снеговалежи, прогнозира Попов. На 5 декември температурите ще са около нулата, вечерта се очаква рязко застудяване около -5 в цяла Западна България. Циклонът на 8-ми декември вечерта ще обхване цялата страна и ще има валежи. Той посъветва студентите да бъдат подготвени за студено време и валежи. Зимните гуми са задължителни за пътуващите. Около 9-и се очаква сняг в цялата страна./За жената