Начало ВЕСТИ Обявена е опасност от първа и втора степен за интензивни валежи с...

Обявена е опасност от първа и втора степен за интензивни валежи с количества между 35 и 65 литра-Ето къде ще удари най-силно „Филип“

20
Сподели

Със силни ветрове и опасно силни дъждове нахлува днес у нас новият циклон, наречен „Филип“. За петък в Западна България е обявена опасност от първа и втора степен за интензивни валежи с количества между 35 и 65 литра, а на места и повече.  В съчетание с положителните температури и интензивното снеготопене са възможни наводнения.

 

В 8 области в Югозападна България е обявен оранжев код. Той означава, че времето е опасно.

Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите.

Именно затова вече са сформирани звена за 24-часово наблюдение на язовирите в Западна България, където валежите ще са най-силни. В Източна България пък се очакват силни ветрове с пориви над 80 километра в час.

В събота остава топло за сезона, с температури от 5 до 10 градуса в западните райони и до 18 в източната половина на страната.

Дъждът в Западна България спира, но преваляванията на изток ще продължат, като там отново на места ще прегърми.   Карта с опасните явления на 1 декември 2017 г. на НИМХ към БАН В неделя ще има значителна облачност, слаби превалявания са възможни на места цялата страна, но количествата ще бъдат по-малко от тези в петък и събота.

Ще се появи вятър от северозапад, отначало над западната част на Дунавската равнина и  с него ще нахлува по-студен въздух, но през по-голямата част от деня в източните и южни райони ще остава значително по-топло от обичайното за началото на зимата: от 5-7 градуса на северозапад до около 14, 15 на изток и югоизток. В началото на следващата седмица от северозапад за пореден път ще нахлува студен въздух и температурите ще се понижават. Според сегашните предварителни прогнози, валежите по този процес ще бъдат слаби./За жената