Начало ВЕСТИ ОЩЕ НИЩО НЕ СМЕ ВИДЕЛИ! ФИЛИП Е САМО НАЧАЛОТО! ВРЪХЛИТАТ НИ ХРИСТИНА,...

ОЩЕ НИЩО НЕ СМЕ ВИДЕЛИ! ФИЛИП Е САМО НАЧАЛОТО! ВРЪХЛИТАТ НИ ХРИСТИНА, ЦВЕТАН И ЮЛИЯ, НАИСТИНА ЩЕ СТАНЕ…

8
Сподели

Средиземноморският циклон „Филип”, който докара проливни валежи и наводнения на много места у нас, ще бъде последван от нови мощни циклони този месец. Най-вероятно те ще носят имената „Христина”, „Цветан” и „Юлия”, пише „Телеграф”.

Практиката циклоните да бъдат кръщавани беше въведена от Националния институт по метеорология и хидрология това лято. Имена обаче се дават не на всеки циклон, а само на тези, предизвикващи интензивни явления, за които се издава предупредителен оранжев или червен код.

Именно такъв е „Филип”, заради който вчера бе обявена „оранжева” степен на опасност в девет области на Югозападна България. Днес там отново се очакват значителни дъждове, но вече кодът е с една степен по-нисък – жълт.

 

До края на месеца обаче над България ще преминат още средиземноморски циклони, които се очаква да докарат екстремни явления. Техните наименования се определят по азбучен ред като се редуват мъжки и женски имена. Затова след „Филип” ще дойде „Христина”, а след това „Цветан”. По-нататък идва редът и на „Юлия” и „Явор”.

Средиземноморските циклони, влияещи локално на климата у нас, са различни от атлантическите, които се отразяват на цяла Европа и също носят чужди имена. В резултат на първите се очаква този месец валежите у нас да са над нормата, като още в началото на следващата седмица дъждът ще обърне в сняг.