Начало ЗА ДОМА Как правилно да изперем якето в пералнята, без да го повредим

Как правилно да изперем якето в пералнята, без да го повредим

43

Поддържането на пухените якета не е проста работа. Даже не смеем да твърдим противното, но все пак мисията не е невъзможна.

Несъмнено тези якета са най-добрата защита от студа и вятъра през зимата. Ако имате поне едно такова яке в гардероба си, предлагаме ви да му обърнете внимание и по-скоро на прането му.

Ако желаете още дълги години да се радвате на топлата му прегръдка, то погрижите за него, така че да остане чисто, здраво и да ви топли още дълго време? В никакъв случай не го слагайте в пералнята просто така. Има си няколко правила:

на първо място, преди самото пране, трябва да го обърнете наопаки и да затворите ципа му. Така, ако случайно нещо се повреди, то ще бъде подплатата, а тя лесно може да бъде възстановена. Никога, ама абсолютно никога не го пускайте в пералнята, заедно с другите си дрехи. Наместо обикновеният прах за пране, изберете препарат за деликатни тъкани. В такъв случай якето лесно се изплаква. Основният проблем е, че когато се пере, пухът става на бучки.

Ако искате да не се стипца пуха, заедно с якето сложете в пералнята 3 – 4 добре почистени топки за тенис. Нагласете пералнята на ниска температура с поне трикратно изплакване. Якето винаги се суши на въздух и никога на закрито. Ако направите грешката да го сложите в близост до печка, то рискувате от висока температура перцата да се стопят и да залепнат едно за друго.

 

Източник: За жената