Начало КЛЮКАРНИК Колежката е златна. Каза ми този трик е вече не купувам всяка...

Колежката е златна. Каза ми този трик е вече не купувам всяка година Коледна звезда, а ползвам старата, която отново цъфти

27

Когато купувате нова  Коледна звезда  внимавайте да има твърди листа и да е с ясни цветове, тъй като е възможно при транспортиране температурата да е прекалено ниска, така че растението да е преживяло шок, от който много трудно ще се възстанови.

Ето как най-добре да го съхранявате това растение, което е характерно за периода около Нова година и Коледните празници.

 

1. Топлината и светлината трябва да бъдат умерени

Коледната звезда иска топлина и светлина, но не прекалено директна светлина. Поставянето на това празнично растение близо до радиатор или друг източник на топлина е еднакво вредно за живота му също както ако го поставите на балкона.

2. Поливане

Водата е добра за всяко живо същество, но все пак моля да не прекалявате с поливането. Коледната звезда иска влага в основата, но не позволявайте пръстта да е постоянно влажна. Това най-добре се проверява, ако с пръсти докоснете земята. След петнадесет минути от поливането, излейте излишната вода от чинийката.

3. Разсаждане

В края на зимата и началото на пролетта, растението ще приключи със своя цъфтеж и ще започне да пада. Тогава трябва да изрежете всички клонки на около 10-15 см височина, а растението да преместите на студено място. Изрязването на растението ще предизвика растеж и развитие на пъпките. В периода от март до октомври проверете дали растението е „надраснало“ саксията и в този случай се пресаждат в по-голяма саксия.

 

Източник: За жената