Начало ВЕСТИ Скоро е един от най-магичните дни в годината-Извършват се гадания за следващата...

Скоро е един от най-магичните дни в годината-Извършват се гадания за следващата година

20

По това кой човек ще влезе първи в дома сутринта на 20 декември се гадае за бъдещето през годината – за здравето, плодородието, имането. Полазникът може да бъде чужд или свой човек.

Ако той не е късметлия, през годината няма да има благополучие за дома.

Църквата почита на 20 декември Свети Игнатий .

Наричат го още Богоносец , защото той е казвал, че сам носи Бог в сърцето си. Загива разкъсан от лъвове, по заповед на римския владетел Траян. Може би няма друг празник, който да е свързан с толкова поверия и ритуали.

Ето и най-разпространените от тях: Първото и най-популярно поверие е свързано с това, кой първи ще влезе в дома ни на 20 декември, ако е добър човек – чака ни добра и успешна година.

Интересен обичай има в някои части на страната – полазникът, или първият влязъл в дома, сяда и „мъти” пред огнището върху слама и съчки, които сам е донесъл.

Идеята на този обред е двойна – да мътят квачките през годината и да дойдат момци, които да вземат момите. Ако първият влязъл в дома е домашно животно, например, го посрещат с признателност и присъствието му се смята за добра предзнаменование, пише zajenata.bg.   Ако в дома ви влезе бременна жена или с малки деца, животът ви ще е повече от хубав. Вярва се, че ако на Игнажден срещнем циганин, цяла година ще сме доста щастливи.

Добре е също така, ако пътят ви пресече лисица. В Родопите Игнажден се нарича и “хайвански празник”. „Хайванчета” наричат домашните впрегатни животни. Поради това на този ден добитъкът не се впряга, за да е здрав и силен през идната година. Както на повечето подобни дни, традицията повелява на Игнажден да не се работи, като това се отнася най-вече за младите жени, които не са раждали.

Ако на този ден си почиват, раждането им ще е по-леко. 

Не изнасяме нищо от вкъщи на Игнажден – най-вече сол и огън, за да не излязат от дома сполуката, късметът и берекетът.

Не даваме и не взимаме нищо назаем.

Не се пере, за да не се настани в дома ни болест.

Не се вари боб, за да не бие градушка.

Не се местят кошери, за да не избягат пчелите.

Погледнете през прозореца – ако времето е ясно, през април ще има суша. Ако е облачно, чака ни успешна и обилна година.

Трапезата на Игнажден е разнообразна, като за празник. Менюто, разбира се, е постно.

 

Източник: За жената