Начало ЗДРАВЕ Бъдете своят собствен зъболекар! Начини, да премахнете зъбния камък у дома

Бъдете своят собствен зъболекар! Начини, да премахнете зъбния камък у дома

37

Зъбният камък е жълтеникаво, или кафяво минерално натрупване по зъбите, което може да доведе до парадонтоза, особено, ако не се отстранява навреме.

Повечето от вас вероятно посещават зъболекар, за да се избавя от зъбния камък, но същата процедура бихте могли да я извършите и сами вкъщи.

Само имайте предвид, че това са повече превантивни мерки и не биха могли да помогнат толкова бързо, колкото зъболекаря.

За да премахнете зъбния камък у дома, са необходими няколко неща:

Водороден пероксид Вода Сода за хляб Сол Антисептична вода за уста Дентална сонда Четка за зъби

 

Смесете чаша от водородния пероксид с ½ чаша топла вода, след което мийте устата си за една минута. Изплюйте и след това измийте с ½ чаша студена вода.

 

Най-използваното и ефикасно средство за премахване на зъбен камък е содата бикарбонат. Смесете една супена лъжица сода за хляб с ½ чаена лъжичка сол в една чаша. Намокрете четката за зъби с топла вода и потопете в сместа. Измийте зъбите и изплюйте. Целият процес трябва да продължи 5 минути.

 

Мийте устатата си с водата за уста през ден.

Използвайте дентална сонда, за да остъргвате зъбния камък от зъбите си, но бъдете внимателни, зада не нараните емайла.

 

За да запазите красива и бяла усмивката си, спазвайте следните правила:

 

Яжте често сирене

Консумацията на бяло саламурено сирене преди хранене помага в неутрализацията на на киселините, които предизвикват зъбния камък. Сиренето съдържа съставки, които действат като предпазват зъбите.

 

Ягоди и домати

Доматите и ягодите са невероятни в грижата за оралното здраве, защото са богати на витамин С. Те могат да избелят зъбите ви и да омекотят зъбния камък. Просто ги задържайте за 5 минути на зъбите си. Можете да правите подобна процедура и с други храни, които съдържат много витамин С, като лайм, портокали, лимони, чушки, папая, горски плодове. След това мийте зъбите си със сместа от сол и сода и топла вода за около 5 минути.

 

Следващите съвети, са за превантивни мерки, свързани с оралното здраве

-Използвайте редовно конец за зъби

-Устата се почиства с естествената слюнка, която се съдържа в нея. Лютивите храни стимулират слюнчените жлези, да отделят повече слюнка.

–Преди да си легнете, за да почистите устата си от бактерии, използвайте портокалови кори, което да втривате в зъбите, а след това не ги мийте.

–Когато миете зъбите си, правете и ВЕРТИКАЛНИ движения, защото така най-добре се почиства, особено предните зъби-разстоянието, което е между тях и се пълни с остатъци от храна.

 

Източник: За жената