Начало КЛЮКАРНИК Ето и каква е най- подходящата разлика във възрастта за дългогодишна удовлетворяваща...

Ето и каква е най- подходящата разлика във възрастта за дългогодишна удовлетворяваща връзка

17
Сподели

Най-подходящата разлика във възрастта, която спомага за дългосрочното удовлетворение от връзката, е… никаква, установява изследване.

В дългосрочен план двойките с по-голяма разлика във възрастта са по-малко удовлетворени, дори и в самото начало да са по-добре. И мъжете и жените първоначално са особено доволни, когато имат по-млад съпруг или съпруга.

В началото мъжете с по-млади съпруги били най-удовлетворени от връзката, а мъжете с по-възрастни съпруги – най-малко, казва професор Тера Маккиниш, един от авторите на изследването.

„Жените също са особено неудовлетворени, когато са омъжени за по-възрастни мъже и удовлетворени, когато са омъжени за по-млади.“

Въпреки това след около 6 – 10 години брак тази разлика изчезва. „С течение на времето хората, които са женени за много по-млади или по-възрастни съпрузи, са склонни да изпитат значително по-голям спад в брачното удовлетворение от онези, които са женени за хора на сходна възраст.“

Изследователите мислят, че това би могло да се дължи отчасти на начина, по който реагират на тревогите, свързани с парите.

„Разгледахме как двойките реагират на отрицателни шокове и по-специално, ако преживяват финансови трудности – казва проф. Маккиниш.

„Откриваме, че когато двойките имат голяма възрастова разлика, те претърпяват по-голям спад в брачното удовлетворение, когато са изправени пред икономически шок, отколкото двойките с малка възрастова разлика.“

Колкото по-голяма е разликата във възрастта на хората, толкова по-различни са възгледите им по различни важни въпроси, като например отглеждането на децата и навиците за харчене.

С течение на времето, те създават проблемни точки във взаимоотношенията.