Начало ЗДРАВЕ Проф. Тодор Кантарджиев: Грипът започва внезапно, в рамките на 2-3 часа вдигаш...

Проф. Тодор Кантарджиев: Грипът започва внезапно, в рамките на 2-3 часа вдигаш температура

20

Идването на грипа е нещо нормално и очаквано, както съмването и свечеряването. Това заяви пред Нова телевизия проф.

Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология .

„На 1000 болни души един прави вирусна пневмония. На 10 000 болни един прави възпаление на мозъка, което доста трудно се овладява“, разкри той.

„Грипът започва внезапно, в рамките на 2-3 часа губиш сила, вдигаш температура, имаш болки в гърлото, тежест в белия дроб, суха кашлица. Всичко това се случва за няколко часа. Хремата обикновено не е грип, това са сезонни вируси“, обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Доказа се, че грип можеш да хванеш, когато пипнеш повърхност, върху която болен е кихал или кашлял преди 2-3 часа. Колкото ваксината намалява риска от грип, толкова и дезинфекциращите кърпички, с които да бършем повърхностите и ръцете си“, добави проф. Кантарджиев.

„Когато почуствате симптомите на грипа, трябва да се свържем с личния си лекар. Има само две лекарства, които действат срещу този грип. Едното е неподходящо за взимане от деца, защото е прах, който се вдишва, затова таблетките вършат работа“, заключи той.

 

Източник: За жената