Начало КЛЮКАРНИК Пътувате ли често? Ето как да си купувате по-евтини самолетни билети

Пътувате ли често? Ето как да си купувате по-евтини самолетни билети

21

През последните години нискотарифните авиопревозвачи предизвикаха истинска революция в полетите и в туризма като цяло, позволявайки на хиляди хора да пътуват на по-достъпни цени. Интересът към т.нар.

low cost полети е голям и според запознати тепърва ще се засилва.

Представяме ви 8 съвета как да си купим евтини самолетни билети: Купувайте билети онлайн
Ако закупите вашите самолетни билети онлайн, получавате редица допълнителни предимства като например възможност да сравните в реално време цените, предлагани от различни авиокомпании, както и да се възползвате от множеството промоции в интернет. Освен това, вие имате възможност да направите вашата резервация веднага и да се възползвате от ниска цена в момента на покупка. И не на последно място – чекирането онлайн обикновено ви спестява таксата за чекиране на място.

Избягвайте да купувате билети в петък
Цените на самолетните билети са най-скъпи в петък, затова избягвайте да правите резервациите си тогава. Според много статистики, най-добрият ден за поръчване на самолетен билет е вторник, понеже тогава цените са най-ниски. Също така е препоръчително да направите резервацията си колкото може по-рано през деня.

Купувайте билетите си около 50 дена преди полета
Друг важен фактор е времето между резервацията и полета. Колкото по-рано резервирате билета си, толкова по-евтин ще бъде той. Оптималната дата за поръчване на билет е около 50 дена преди самия полет, но приемлив период е и между 6 и 2 седмици преди него. Ако решите да поръчвате след този период, рискувате да платите значително по-висока сума.

Избягвайте пиковите сезони
Много хора пътуват в пиковите сезони или на пикови дати и съответно самолетните билети са по-скъпи. Такива са например месец август, когато е сезонът на отпуските или декември, когато са Коледните и Новогодишни празници.

Прегледайте опциите на съседните дати
Често за пътуващите не е задължително да са в желаната дестинация на точно определен ден. В такъв случай те биха могли да прегледат и цените на полетите три дни преди и три дни след ориентировъчната дата, която са си избрали. Така има по-голяма вероятност да попаднат на по-достъпни цени.

Застраховка за анулиране на полета
Застраховката за анулиране на билет може да се окаже доста полезна, особено ако резервирате полета си прекалено рано. По този начин вие сте защитен от събития извън вашия контрол като злополуки или болести.

Имайте предвид разходите за пътуване от летището
Често нискотарифните превозвачи летят до по-малки летища като Бове, Лутън или Шарлероа, които са отдалечени от крайната дестинация. В такива случаи е добре да вземете предвид и разходите от летището до града, които могат да се окажат осезаеми.Вечерните полети са по-евтини

Полетите между 18:00 ч. и полунощ обикновено са по-евтини от тези рано сутрин. Това не винаги е удобен вариант, но при възможност можете да го използвате, спестявайки част от парите. В такива случаи обаче е добре да си планирате много внимателно транспорта, който ще използвате след кацането на самолета, тъй като то ще се осъществи късно през нощта.