Начало ЗДРАВЕ ПРОФ. МЕРМЕРСКИ РАЗКРИ, КОЯ Е БЪЛГАРСКАТА БЛАГОДАТ, КОЯТО ДАРЯВА СЪС ЗДРАВЕ И...

ПРОФ. МЕРМЕРСКИ РАЗКРИ, КОЯ Е БЪЛГАРСКАТА БЛАГОДАТ, КОЯТО ДАРЯВА СЪС ЗДРАВЕ И ЖИВОТ! ТОВА Е

15

Има два вида алкохол-етилов и метилов. Първият е добър и той е в питиета като ракия и водка, но втория може да съсипе организма на човек.

Това каза в студиото на телевизия „България он ер“ агробиологът проф. Христо Мермерски. Той предупреди, че когато градусите на една високоалкохолна напитка намаляват под 40, намалява етиловия алкохол и се увеличава метиловия.

„Правилният алкохол в умерени количества може да действа като дезинфектант, който да убива някои зловредни бактерии в организма ни. Но нискоградусната ракия е опасна и отровна“, допълни той.

Според него, анасон и други билки, добавени в ракията, подобряват качеството на питието. „Българинът като седне да пие, си прави салата и това убива донякъде негативните последствия от алкохола“, посочи професорът.  Той бе категоричен, че алкохол в малки количества действа възбуждащо, а и тогава действа като дезинфектант.  „Затова французите пият всеки ден по няколко чаши вино, при тях атеросклерозата и сърдечните проблеми са много по-малко,“ допълни Мермерски.  „Настъпват големите празници. За да се премахне последствията от прекомерна употреба на алкохола, трябва да се намери начин да се унищожат токсините. Бактериите в киселото мляко се хранят с тези вредни вещества“, препоръча Мермерски.