Начало КЛЮКАРНИК Тази снимка Ритон пазеше в тайна цели 35 години и когато я...

Тази снимка Ритон пазеше в тайна цели 35 години и когато я публикува сега изби рибата

43
Сподели

Изплуваха скандалните голи снимки, които през 1981 г. са забранени за отпечатване върху виниловата плоча „Прегърни ме“ на дует „Ритон „!

Наскоро ПИК писа за безмилостната цензура, на която „Балкантон“ подлага авангардните за онова време предложения на Катя и Здравко за обложката на плочата им.

Комисията, която трябва да одобри визията на хартиената опаковка, е шокирана от кадрите, с които младото тогава семейство се надява да мине между капките. И докато сега артисти със съмнителни качества стават звезди с голота, навремето на разсъбличането не е гледано с добро око.

Първоначално, Катя и Здравко предлагат снимка, на която Здравко е гол, а Катя по бяла рокля с тънки презрамки, смъкната щедро, почти до кръста. Кадърът категорично е отхвърлен от българската звукозаписна компания с мотив, че е извън пределите на благоприличието и обществения морал.

Второто предложение на дуета Здравко е облечен, по сако, а Катя – отново гола до кръста. „Балкантон“ отхвърля и тази снимка. Обложката е отпечатана едва от третия опит. Условието снимката да бъде одобрена е да се виждат поне сантиметър-два от бялата рокля на едрогърдата ритонка.

Вече над 35 години „Ритон“ не се осмели да покаже цензурираните кадри. Освен в техния личен архив обаче фотосите са „дремели“ и в колекцията на ценител на българската поп музика, които бе любезен да ги предостави на ПИК.

В началото на 80-те диското е в апогея си, а нежната половинка на дуета, който винаги е бил с крачка пред другите, е с актуалната за епохата прическа със студено къдрене.

Редакцията се извинява на Катя и Здравко, ако им е причинила неудобство с публикуването на двата неодобрени от „Балкантон“ кадъра!