Начало ВЕСТИ СЪДБОВЕН ДЕН ПРЕДИ КОЛЕДА! БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ПОЧИТА СВ. СПИРИДОН! ПОВЕРИЯТА СА...

СЪДБОВЕН ДЕН ПРЕДИ КОЛЕДА! БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ПОЧИТА СВ. СПИРИДОН! ПОВЕРИЯТА СА КАТЕГОРИЧНИ,…

11
Сподели

На 12 декември Църквата почита паметта на Свети Спиридон Тримитунтски Чудотворец.

Св. Спиридон е един от най-тачените светци в православието, неговите мощи са в специален храм в гръцкия остров Корфу (Керкера) – единственият гръцки остров, който не е падал под туско робство. Тялото му е нетленно и до днес. За неговата молитвена помощ се стичат хора от цял свят.

Св. Спиридон бил един от великите светители и чудотворци на IV век, пише pravoslavieto.com. Той се родил на остров Кипър от прости родители и сам, както съобщава неговият житиеписец, бил винаги прост по нрав, смирен по сърце и благ по живот. От детинство бил овчар. Като станал пълнолетен, той се оженил, но скоро овдовял и започнал да употребява целия си имот за помагане на ближните, които обичал искрено, както заповядал Господ: хранел бедни и сираци, приемал радушно странници.

Спиридон се прославил с чудотворната си дарба. Постоянно при него идвали болни за помощ и изцерение; царете му оказвали почит, но всичко това не подействало върху смиреното сърце на светителя. Той знаел, че земната слава е нищожна. Да угоди на Бога било винаги негова единствена грижа.

И в епископския си сан той запазил своите прости обичаи: избягвал всякакъв разкош, продължавал да се занимава със земеделие и сам заедно с жътварите жънел своите ниви; във всяко време бил достъпен за бедните, като употребявал за подпомагане всичко, което имал – давал помощи и съвети, поучавал с прости думи, пълни с любов и божествена мъдрост. Всички нещастни отивали при св. епископ с твърда надежда, че непременно ще намерят у него съчувствие и помощ.

Малко известен е фактът, че пътищата на този дивен светия са минали и през територията на днешна България.

През IV вeк столицата ни София приютява привържениците на единосъщието на Сердикийския събор 342 г. (343-344), свикан като вселенски. В този събор вземат участие около 300 епископи от всички части на Римската империя.

Може би, защото едно от главните действащи лица на събора е св. Атанасий Велики името на св. Спиридон Тримитунтски остава в неговата сянка. Но именно св. Атанасий Велики е този, който ни съобщава, че св. Спиридон е присъствал на събора в София, пише Нюз.бг. В своята така наречена „Втора апология“(Athanasius, Apologia Secunda 50) св. Атанасий изрежда имената на участниците на събора в Сердика, като ясно указва на присъствалите от Кипър 12 епископи.

В столичните храмове в ж.к. „Дружба“ 1 – „Св. Наум Охридски“ и „Свето Въведение Богородично“ от 9 часа се очаква да има Света Литургия и богослужение за празника.

От година в друг столичен храм – „Света Петка“, вече година са изложени за поклонение светини от храма в Корфу.