Начало КЛЮКАРНИК Една дума, която разваля всяка връзка

Една дума, която разваля всяка връзка

24
Сподели

Обезсърчаващо е когато чуваме един и същ аргумент отново и отново. Не виждаме решение – всичко започва с малко недоразумение, но се превръща в огромна беда.

Има една дума, която убива аргументите и превръща и двамата участници в спора в загубили битката. Това е дума, която използваме често.

Тя може да превърне всеки спор в ожесточен скандал. Използването й прави другия отбранителен, раздразнен и готов за нападение. И това е думата „ТИ“.

ТИ никога не ме слушаш

Не ТИ ли стига това, което правя за теб

ТИ си толкова голям егоист

Използването на тази дума ще накара човекът отсреща да опитва да се защити, да иска да ви докаже, че грешите. Ако обвинявате другия за всичко, вие предприемате поведение, което е типично за зависимите към алкохол и наркотици.

Тези хора не могат да намерят правилния начин да се справят с болката и да я споделят с другите, отказват да търсят вината в себе си и намират разрушителни начини да покажат на света, че страдат. Подобно на тях хората, които са склонни да обвиняват другия, са причинители на сътресения в отношенията. Опитайте да излеете емоциите си без да използвате думата ТИ. По този начин разговорът ще бъде по-спокоен, издавайки на другия причината за вашата болка, без да се чувства нападнат и обвинен.

Ето един лесен пример как можем да преобразим нападението в един конструктивен разговор: Ти винаги ме обвиняваш, че не помагам в домашната работа. Не ти ли стига, че всеки ден мия чиниите? Ето как казваме същото, но без да нападаме директно другия: Аз се почуствах неоценен, когато не забеляза, че вчера измих чиниите и спомена, че не помагам.

Аз мислех, че правя много неща от домашните задължения. Опитайте да позволите на другия сам да види, че е сбъркал, като му споделите как се чувствате от неговите действия. По този начин няма да провокирате желание за защита у него, защото вие не го нападате, а просто споделяте вашите чувства.

 

Източник: За жената