Начало ЗДРАВЕ Как да си пуснете дълга коса: 10 безценни съвета

Как да си пуснете дълга коса: 10 безценни съвета

90
Сподели

Косата ти може да достигне дължина като тази на Рапунцел. Добре де, това би било доста неудобно, особено щом дойде време за къпане и сушене.

Но разбираш идеята ни.

Запомни, че няма как косата ти да порасне за една нощ. Освен ако скалпът ти не е супер плодородна почва, откъдето кичурите изникват като стръкове трева през пролетта.

„Косата обикновено расте с половин до един сантиметър на месец – Обяснява стилистът на звездите Марк Таунзенд, който помогна на Ашли Олсън да превърне късата си прическа „боб“ в дълга до раменете грива.

„Възможно е да расте дори с по-бавни темпове, ако има цъфнали краища“. Изводът – търпение и само търпение.

1. Ироничен факт – ножицата е твой приятел.

Въпреки че редовното подрязване на краищата няма да предизвика косата ти да расте по-бързо, подстригването ти осигурява здрава и поддържана прическа . Освен това, намалява риска от това нацъфтелите и начупени краища да окажат отрицателно влияние върху цялата коса, което би означавало да ти се наложи изведнъж да се подстрижеш доста късо. Идеалният вариант, според Таунзенд е да помолиш фризьора да маха по-малко от половин сантиметър от косата ти на всеки 10-12 седмици. Така ще спреш увреждането на краищата още в зародиш

2. Използвай балсам всеки път, когато се къпеш.

„С течение на времето, термичната обработка на косата (използване на сешоар, преса, маша) и боядисването, изтъняват краищата. Балсамът помага за възстановяване на липидите и протеините, изграждащи косъма, – казва Таунзенд. – Освен това, този продукт „запечатва“ повърхностния слой на косъма, предпазвайки го от бъдещи поражения“. Ето как прическата ти става по-устойчива, съответно и способна да порасне здрава и красива.

3. Не се мий с шампоан всеки път.

„Шокиращо е колко много жени пропускат балсама – най-лошото, което могат да направят за косата си, особено ако искат да я накарат да порасне – а всъщност трябва да пропускат шампоана, колкото е възможно по-често“, разкрива Таунзенд. Звучи ти странно? Задачата на шампоана е да почисти мръсотията и следите от стилизиращите продукти, но заедно с това отнемат и естествените мазнини в косъма. Когато използваш шампоан, нанасяй го в малко количество само върху скалпа, направи си нежен масаж на главата и после пусни водата, която ще разнесе продукта от корените към краищата.

4. Нанасяй маска с масла веднъж седмично.

Тъй като кичурите, които достигат до раменете ти по-надолу са на „възраст“ на повече от година, те се нуждаят не само от балсам. Таунзенд съветва използването на овлажняващи маски за коса, на базата на масла. „Препоръчвам на клиентите си една домашно приготвена маска, която да си слагат преди шампоана“, коментира той. (Неговата лесна рецепта е: 1 чаша нерафинирано кокосово масло и по 1 с.л. от следните масла – макадамия, жожоба и бадем.) Понеже маслата оставят следи върху прическата, нанасяй така направената смес върху влажна коса, остави за 10 минути и после продължи с шампоана и балсама, както обикновено. Ако искаш по-силен ефект, може да останеш с маската за цяла нощ и да я отмиеш на сутринта. „Маслата „запълват“ с мастни киселини пробойните в косъма, а когато ги отмиваш с обикновен шампоан, те остават запечатани в косъма,“ казва Таунзенд. Вярваме му, щом фенки на домашното лечение за коса са самите Кейт Босуърт, Ашли Олсън и Даян Кругер!

5. Помисли за хранителни добавки.

Организмът ти се нуждае от много вещества, за да започне да създава нова коса – от протеини до жизнено важни минерали. За това обърни специално внимание на диетата си. Може тя да е балансирана и здравословна, но да не съдържа компонентите, които изграждат косъма и го правят издръжлив. Биотинът (един от най-известните витамини от витамин B комлекс) е особено полезен. Консултирай се със стилист или фармацевт за други хранителните добавки, предназначени за заздравяване на косата. Преди това обаче, допитай се до лекар за правилните дози, както и дали добавките няма да окажат влияние на лекарства, които приемаш.

6. Връзвай опашката на различни места всеки път.

Това е лесен трик, с който да запазиш цялостта на косата за по-дълго време. Вместо да обтягаш кичурите на едно и също място всеки път, сменяй позицията на опашката. И не я стягай прекалено. И без това непринудените прически са тренди сега.

7. Отърви се от памучната калъфка.

Когато търкаш главата си в памучната материя, кичурите ти се заплитат повече. Смени обикновената си калъфка с такава, направена от сатен. Така няма да има търкане, а плъзгане. Съответно и по-малко паднали и повредени косъмчета на сутринта.

8. Никога, ама никога повече не увивай косата си в кърпа след къпане.

Каква толкова трагедия става, когато увиваш току-що изкъпаната си коса в мека, памучна кърпа? Голяма. „Този навик предизвиква голямо начупване. Кичурите се заплитат в конците на материята, а тъй като повечето жени връзват кърпата твърде стегнато, „бебешките“ косички, обрамчващи линията на косата се късат,“ предупреждава Таунзенд. Спри се на кърпа от микрофибър, която попива много по-ефикасно и е подходящата опция за правене на обичайния тюрбан след къпане.

9. Реши косата си, сякаш е направена от чисто злато.

Честото сресване е същинско физическо насилие за косата ти. „Когато разплиташ влажните кичури, работи в посока отгоре надолу. Жените обикновено започват от корените, като така възлите просто слизат по-надолу и надолу, докато косата им не се сплете на една голяма топка в краищата“, казва Таунзенд. Той препоръчва още сресването с четка от естествен косъм, тъй като тя разпределя равномерно естествените мазнини на косата от корените към върха и е по-нежна за скалпа.

10. Изплаквай косата със студена вода в края на всяко къпане.

„Този важен съвет наистина ще ти помогне да запазиш дългата коса здрава за по-дълго“, сигурен е Таунзенд. „Студената вода заглажда кутикула (външния слой на косъма), като така предотвратява загубата на влага, както и стърчащите косъмчета. Изплакването отнема само няколко секунди, а разликата след това е огромна“.

 

Източник: За жената