Начало ВЕСТИ Утре е най-магичният ден от годината-Правят се гадания за следващата година-Любими огнени...

Утре е най-магичният ден от годината-Правят се гадания за следващата година-Любими огнени имена празнуват

29

След смъртта си светията се явявал на вярващите в него и им помагал при лечението на различни тежки болести. На този ден започват и родилните мъки на Божията майка.

На 20 декември Православната църква отбелязва св.

Игнатий. Наричат го Игнатий Богоносец, защото, когато бил малко дете, Исус Христос го вдигнал на ръце и казал на учениците си “Истина ви казвам, ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно.” Свети Игнатий служи четиридесет години като епископ на църквата в Антиохия.

Римският император Траян го хвърлил на лъвовете, защото не искал да се моли на римските богове.

В българските вярвания денят се нарича Игнажден и за народа на 20 декември започва Новата година. Денят се смята, че има магическа сила и за това предците ни следели всички символи и знаци през този ден, извършвали се и много магически ритуали.

Честит Имен Ден празнуват Игнат , Искра, Искрен, Огнян, Огняна, Светла, Светослав, Пламен, Пламена!

Игнажден се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. В някои области на България го наричат Нов ден. Другите названия на празника са Игнат и Млада година. Много е важно какъв човек ще влезе пръв в къщата – добър или лош, защото според народните вярвания от това зависи каква ще е цялата година.

Който пристъпи пръв прага на дома, се нарича „полазник“, домакинята му дава игнатово кравайче и той сяда начело на трапезата. Рано сутринта на Игнажден жените наклаждат огъня, слагат гърне с вариво и приготвят тесто за хляб. От него омесват колаци за всеки член на семейството и един колак, който оставят за Бъдни вечер. Приготвят се и малки гевречета („подкови“), поръсени със сусам.

Според християнските представи от Игнажден започват родилните мъки на Божията майка, които продължават до Коледната нощ. Ако сте жена и планирате забременяване, не работете днес!

Група обреди са отправени и към обновление в семейството. Където има отраснала дъщеря, ритуално се предвещава нейната женитба през новата година. Към това е насочена магическата сила на таен магически обред за замесване на тесто с любовни билки. Това тесто не се пече, а се оставя да се изсуши в продължение на 12 денонощия. Всяка сутрин тестото се пренася в следваща къща и всяка нощ около него се събира група жени, които го „пазят“.

Интересни са поверията, свързани с празника:

Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша. Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие. Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг. Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие. Времето през следващите 12 дни на месеца – от 20 до 31 декември – показва времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември определя какво ще е времето през януари. Не бива да се изнася нищо от къщата – най-вече огън, жар или сол – за да не излезе берекетът. Не се иска и не се дава нищо назаем. Не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят.  Не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките и да снасят.

 

Източник: За жената