Начало ВКУСНО Всеки българин трябва да знае! Тази неделя задължително трябва да направиш това!...

Всеки българин трябва да знае! Тази неделя задължително трябва да направиш това! Важно е!

51

По традиция на Бъдни вечер семейството се събира край трапезата, отрупана с постни ястия. На нея неизменно присъстват варива (боб или леща), постни сарми, ошав, чушки, пълнени с боб или с ориз, жито и др. В центъра на празничната трапеза обаче стои питката с късмети.

Важно е да отбележим, че някои семейства правят обикновена питка и слагат късметите в баница, но повечето домакинства се придържат към първия модел – т.е. содена питка с късмети. По традиция най-възрастният член на семейството трябва да разчупи питката. Той отделя първото парч за дома, второто – за Богородица (но ако семейството не е вярващо пропуска тази част) и раздава останалите, като започва от най-възрастните и стига до децата. В различните краища на България традицията да се слагат късмети в питката за Рождество доста се различават и докато в един край в питката слагат само паричка и дрян за здраве, то на други места слаг много и различни късмети.

В Западна България освен традиционната пара и дрянова клонка се слагат още бяло копче за овцете, бобче за плодородие, житен клас за орача, бяло сгънато листче за учение и др. Обикновено броят на късметите в този край е равен на броя на хората край трапезата, като се предвиждат и късмети за Богородица и за къщата.

Някои добавят към късметите и съвсем съвременни пожелания като нова кола, повишение, люлка, ново гадже и т.н., но това е по-скоро изключение. Повечето хора предпочитат да се придържат към традиция и да оставят по-нетрадиционните и материални пожелания за новогодишната баница. / gotvach.bg

И още:

Как се меси питка с късмети за Бъдни вечер! Баба Гиче разкрива тайната на меката погача (видео)

Помните ли онзи клип, в който опитна кулинарка показва как се меси вкусна погача?

Ако не сте го гледали, веднага погледнете!

Така се меси питка за Бъдни вечер можете да поправите тази грешка – Същата баба със златни ръце показва и как се меси питка с късмети за Бъдни вечер.

Тя обяснява чудесно, използва продукти, които се намират във всяка кухня.

Приятно гледане и месене!