Начало КЛЮКАРНИК Ванга може и да е била сляпа, но е виждала света по-ясно...

Ванга може и да е била сляпа, но е виждала света по-ясно от мнозина: За да имате своя рожба, първо трябва да отгледате чужда

30

Все повече семейства в XXI век изживяват голяма драма, когато месеци или години наред се опитват да заченат, а тестът за бременност все е отрицателен. Такава драма изживява и едно семейство, което през 90-те години живеe в малкия гр.

Кресна.

Двамата минават под венчилото млади. Жената е едва 16-годишна, а съпругът ѝ е на 21 г. Любовта им била все още млада и огънят ѝ горял с пълна сила. Затова веднага след сватбата решават, че искат бебе. Не губят време и започват с опитите. Минава година, но резултат няма. Минава втора, а след това и трета, но детски плач все още не оглася дома им.

Мечтата за бебе остава блян за девет години. Било им трудно, но не позволили надеждата да ги напусне. Дори в един момент жената предложила да си осиновят дете. Преди да прибегнат към тази крайна мярка, решили да се качат на колата и да тръгнат към Ванга , прочутата пророчица от Петрич .

Когато пристигнали, заварили върволица от чакащи пред вратата ѝ хора. Наредили се търпеливо на края на опашката, докато дошъл и техният ред. Ванга обаче казала само на жената да влезе при нея. Не допуснала нито съпруга ѝ, нито майка му.

Пророчицата посъветвала семейството да смени изцяло обстановката си. Това включва климата, работата им, мястото им на живеене и хората, които срещали всеки ден. Двамата искали дете от толкова дълго време, че веднага тръгнали на пътешествие до Черноморието. Там прекарвали летните месеци, работейки. Той бил сервитьор, а тя продавачка. Върнали се в Кресна, когато жената вече била бременна. Дългоочакваното бебе вече било факт. А най-странното е, че жената зачева само след един месец, който прекарва на Черноморието.

Близо 60 дни дори не осъзнава, че е бременна, защото не очаквала съветът на Ванга да има ефект толкова скоро, след като с мъжа ѝ са правили опити девет години.

Понякога пророчицата казвала на семействата, че за да имат своя рожба, първо трябва да отгледат чужда. Това посъветвала Бойко и съпругата му, които също опитвали безуспешно да имат собствени деца. След посещението си при нея двамата осиновяват момче. Минават няколко години и жената заченала своя рожба. Двойката отново отишла при пророчицата. На тръгване Ванга им заръчала, когато детето се роди, да отидат при нея и да ѝ дадат изплетена жилетка. Момченцето било нетърпеливо да се появи на белия свят и се родило малко по-рано от очакването. Затова жилетката, макар и да била оплетена, останала без копчета. В последния момент жената отшива копчетата от старите дрехи на Бойко и ги сложила на плетената дреха. Ванга, без да знае какво е станало, казвала: “До снощи жилетката не беше готова, а? Ама бързо-бързо я направихте”.

Пророчицата може и да е била сляпа, но е виждала света по-ясно от мнозина. По време на черковна сватба, на която била кума в гр. Кресна, изведнъж прекъснала попското пеене и предупредила присъстващите да пазят костюма на младоженеца. Всички обърнали поглед към жениха и видели, че зад него вървял един от гостите, а в ръцете си носел свещ. Пламъкът ѝ замалко щял да подпали костюма му.

След това гостите отишли да празнуват в къщата на младоженците. По онова време сватбената веселба била в двора на дома, а не в ресторанта, каквато е днешната практика. Закарали до адреса Ванга с кола. Тя обаче не слязла от нея, а поискала да ѝ подадат саксийно цвете. Младото семейство нямало такова в дома си. Затова женихът тихомълком отишъл при съседи и взел цвете назаем. Щом Ванга хванала с двете ръце растението, казала, че сега е редно да отидат и да го платят на съседите си.

Когато била мъничка, Величка научила, че страда от локсация на тазобедрената става. На нея, като на всяко дете, този медицински термин нищо не ѝ говорил, но майка ѝ силно се притеснила. Докторите ѝ казали, че детето спешно се нуждае от операция.

Жената, водена от някакъв вътрешен инстинкт, отказала. Взела със себе си Величка и отишла при баба Ванга за съвет. Пророчицата още когато я видяла, казала: “Оти, мари, си дошла. Детето ке се оправи. Като принцеса ке живее, ама ти нема да се оправиш. Айде оди си”. С тези думи спестила на момиченцето много болки и време, прекарвано в болницата. До днес Величка е добре, без да ѝ е направена каквато и да била операция.

Радко, който е отраснал на една улица разстояние от къщата на баба Ванга в Петрич, никога не е ходил с проблем към нея, но я е виждал на двора многократно. Един ден бързал да се прибере вкъщи от училище, но нещо привлякло вниманието му към къщата на пророчицата. В този момент тя се карала на една нетърпелива жена с думите: “Ти защо бързаш да влезеш. Я виж тая жена, тя трябва да влезе”. А Радко си спомня добре нуждаещата се, защото учел заедно с племенницата ѝ в един клас. Какво ѝ е казала Ванга, не знае, но след време жената се оправила. Улицата към дома на момчето всеки ден била буквално задръстена от хора. Там били приблизително 150 човека. “На дъжд и на пек, все имаше много народ”, казва Радко.

Един от многобройните кръщелници на Ванга – Евгени, пък си спомня как тя гонела от къщата си жени, които изневеряват на съпрузите си. “Бегай оттука, ма, кога успе с пазачо така да направиш”, викала пророчицата на една от посетителките си.

При една от бременностите на жената на Евгени той решил да иде при Ванга, за да чуе какво ще предрече на нероденото му момче. Пророчицата веднага опровергала твърдениета на докторите относно пола. Казала, че ще си има момиче, което трябва да носи името на баба си и прабаба си. “Все са били Райни и тая ке кръстите така”, посъветвала го пророчицата. И днес момичето носи това име.