Начало ЗДРАВЕ Как да разпознаете аневризма на мозъка, преди да е твърде късно. Задължително...

Как да разпознаете аневризма на мозъка, преди да е твърде късно. Задължително прочетете, може да спаси живота ви

33

Основи на аневризмата

И така, какво точно е аневризма на мозъка? Това е слабост в стената на един от мозъчните кръвоносни съдове, обяснява Хауърд Рийна, неврохирург в Медицински център „Лангоне“ в Нюйоркския университет.

Тъй като кръвта преминава през мозъка ви, тази слабост позволява на стената на съда да избута навън и да се образува издутина.

Като пренадут балон тази издутина може да се разруши, което позволява кръвта да изтече в обкръжаващата мозъчна тъкан, казва Рийна.

„Докато не се получи разкъсване или изтичане, много хора се разхождат с аневризма и не го знаят“, обяснява той. Колко? „Някои данни, показват, че от 6% до 9% от населението имат.“

Но много аневризми не се разрушават, така че много от нас никога не осъзнават, че имат такава, казва Рийна.

Симптоми Най-честият симптом е най-лошото главоболие в живота ви.

„Хората го описват като да бъдат ударени от светкавица“, казва Рийна. Това главоболие може да бъде придружено от скованост на шията, изтръпване на лицето и чувствителност към светлината. Някои хора също съобщават, че чуват изстрел или бум, когато се случи това разкъсване.

Припадъци, усещане за слабост в крайниците, замъглено или двойно виждане и крайна умора са всички свързани симптоми.

Но внезапното, мъчителното главоболие наистина е отличителен белег, казва Рийна. (Другите симптоми, които той споменава, че придружават или идват след това главоболие.) Главоболието може да бъде навсякъде, но пациентите обикновено го описват като фокусирано зад очите, добавя той. Ако вие или някой, когото познавате, страдате от посочените симптоми, които Рийна описва, „обадете се на 112 или веднага отидете в спешна помощ“, казва той.

Има няколко различни процедури, които лекарите могат да направят, за да облекчат натиска, причинен от разкъсването на аневризъм“, казва Рийна.

Вашият мозък е чувствителен орган. Дори ако човек първоначално оцелее и получи лечение, около една трета от пациентите умират, а друга трета имат някакво трайно увреждане. Последната една трета „се връща към нормалното ниво на функциониране“, казва Рийна.

Крофърд основател на фондация в памет на съпругата му, която е починала именно от аневризъм е поел ангажимент да подобри статистиката. „Ако някой е свършил работата, която правим сега, за да повишим общественото съзнание, Лиса и милиони други щяха да бъдат живи“, казва той.

Споделете статията, за да знаят повече хора! Това може да спаси нечий живот!

 

Източник: За жената