Начало ЗДРАВЕ Това са ранните признаци на рак на белия дроб, които жените често...

Това са ранните признаци на рак на белия дроб, които жените често пренебрегват

29

Ракът на белия дроб е вторият най-разпространен вид рак при мъжете и жените (след този на простатата при мъжете и гърдите при жените).

Мъжете и жените страдат от различни видове рак на белия дроб, затова бъдете внимателни относно симптомите и предупредителните признаци,

тъй като е много важно да търсите симптомите, специфични за вашия пол.

Рак на белия дроб при жените

Този тип рак се нарича аденокарцином и се простира от външната страна на белите дробове.

Симптомите са по-очевидни, отколкото при други видове рак на белите дробове.

Туморът може да стане голям и в много случаи може да се разпространи в цялото тяло, преди да бъде открит.

Някои от най-ранните симптоми са:

Болка зад ръката и рамото Недостиг на въздух по време на тренировка

След като ракът започне да расте, възникват следните симптоми:

Повишено освобождаване на слуз и промяна в цвета Болки в гърдите, раменете и гърба Продължителна кашлица Кашлица с отделяне на кръв Кашлица с храчка или слуз с кръв Силен шумен звук при дишане Липса на въздух

Този вид рак всъщност е трудно да се открие. Той се разпространява в други части на тялото и това може да се забележи само при достигане на най-напредналите етапи. Признаците могат да се усещат в различни части на тялото, като кости, черен дроб, лимфни възли и надбъбречни жлези. Когато вече се разпространи по този начин, възникват следните симптоми:

Главоболие Умора Загуба на мускулна маса Загуба на апетит и необяснима загуба на тегло Кръвни съсиреци Оток на шията или лицето Загуба на памет Костни фрактури, които не са причинени от случайни наранявания Болка в ставите или костите

Рак на белия дроб при мъжете

Склеазният клетъчен карцином, който се проявява при мъжете, е известен като недребноклетъчен белодробен рак. Той се развива в централната част на белите дробове, в близост до главния въздух (бронхит), в резултат на което е трудно да се премине въздуха и това причинява симптоми, които са по-очевидно свързани с рака на белия дроб.

Ето някои от следните симптоми:

Хрипове Многобройни белодробни инфекции като бронхит или пневмония Хронична кашлица

Симптомите , свързани с рака на белия дроб при мъжете , пречат на дихателните пътища повече от състоянието при жените, но според много изследвания мъжете не вземат под внимание тези симптоми поради техния обичай за пушене.

Много е важно да не се пренебрегват предупредителните признаци, въпреки че симптомите на рак на белия дроб може да изглеждат очевидни. Също така е много важно да намалим риска от рак на белите дробове на всяка цена и за съжаление за някои пристрастени пушачи това също включва отказване от тютюнопушене.

 

Източник: За жената