Начало ВЕСТИ Супер скандал! Арестуван от Бойко Борисов финансов аферист излиза предсрочно от затвора!...

Супер скандал! Арестуван от Бойко Борисов финансов аферист излиза предсрочно от затвора! (СНИМКИ)

35

Разобличеният по времето на кметския мандат на Бойко Борисов топлофикационен шеф Валентин Димитров-Вальо Топлото ще излезе предсрочно от затвора, пише Блиц

Аферата с Топлофикация София гръмна през 2006 г. През април същата година директорът на дружеството, Валентин Димитров, е отстранен от поста, а в началото на юли е и арестуван с обвинения за пране на пари и укриване на данъци.

Далаверите са разкрити от Ботьо Ботев, който влиза в Столична община по покана на тогавашния кмет Борисов, с което започват разкрития за измами в няколко общински дружества начело с „Топлофикация“, „Трамкар“ и „Озеленяване“.

След дълги години съдебни дела Димитров получава тригодишна присъда за безстопанственост, злоупотреба със служебно положение и нарушение на Закона за обществените поръчки. През февруари 2015 г. Софийският апелативен съд (САС) потвърждава присъдата, като счита, че присъдата трябва дори да е по-голяма, но не я завишава заради дългия период от извършването на престъплението, като компенсиране на подсъдимия за времето, през което той е търпял ограничения на гражданските си права.

Димитров влиза в затвора през ноември 2015 г., а през през юли 2017 молбата му за предсрочно освобождаване е отхвърлена.

Димитров е направил нов опит да излезе по-рано от затвора и този път е успял. Правораздавателните органи са преценили, че зад решетките Топлото се е превъзпитал до степен, в която няма да е опасен за обществото.

За десетина години Вальо Топлото измина пътя от разкоша до затвора и обратно…

Според наши източници престоят на Димитров в затворническото общежитие в „Казичане“, е бил изключително интересен. Вальо Топлото е забравил за деликатесите, с които обядваше в продължение на години в ресторанта на хотел „Хилтън“ и е наблегнал на постното меню.

Директорската му длъжност от романтичния период е била преквалифицирана в хигиенист на училището към затвора. Всяка сутрин Димитров е хващал парцала и е премитал класната стая, в която се обучават затворниците.

Твърди се дори, че той внимателно е наблюдавал поведението на някои от тях и след това е докладвал пред управата на пандиза, което също му е помогнало за предсрочното освобождаване.

Очаква се той да бъде пуснат на 30 януари, когато е рождения ден на Димитър Бербатов.

Леката присъда на Вальо Топлото след няколко седмици ще е спомен и той отново ще се върне към лукса и натрупаното богатство. И сякаш ехидно ще ни се надсмива докато подръпва от пурите „Cohiba“!

Виновен обаче няма да е той, а несправедливото правосъдие, което прощава за откраднати милиони и вкарва в затвора за една отмъкната вафла.