Начало ВЕСТИ Честито на именниците! Днес отдаваме почит на много важен светец, празнуват тези...

Честито на именниците! Днес отдаваме почит на много важен светец, празнуват тези чудесни български имена!

22

Православната църква чества днес деня на Св. Григорий Богослов, архиепископ на Цариград.

Св. Григорий Богослов бил роден в Арианз, гр. Назианз. Като архиепископ Св. Григорий Богослов ръководил църквата в Цариград в продължение на 12 години.

След това се оттеглил в Назианз, където и починал през 390 г., когато бил на 80 години.

Освен че св. Григорий е бил изключително богоотдаден и праведен човек, което се подразбира, щом е бил обявен за светец, той е бил и един човек с много задълбочени интереси в областта на науката. Въпреки че по образеца на житията го описват като вглъбен в себе си и богосъзерцателен, той е бил освен това и талантлив поет и писател, което се вижда от запазените му писма и автобиографичните му стихове.

За да канонизират някого, той е трябвало да отговаря на определени условия, част, от които са включвали праведен живот и милосърдие към бедните.

А св. Григорий Богослов се е отнасял много състрадателно към бедните и се е старал всячески да облекчи страданията им.

Иинтересно е и отношението му към природните бедствия. Той винаги е приканвал и властимащи, и народ, да се покаят от греховете си и да се смирят под десницата на Господа, като е обичал да цитира: (Пс. 52:4) “Всички се отклониха, станаха еднакво покварени; няма кой да прави добро, няма ни един”, именно това е основната причина според него, за бедствията.

Имен ден празнуват Григор и Григорий. Името има гръцки произход, произлиза от „gregoreo“, което означава “бдя, стоя буден”. Производно от Григор е Гриша.