Начало ВЕСТИ Volkswagen използва десет маймуни за грандиозна измама, свързана с дизеловите коли!

Volkswagen използва десет маймуни за грандиозна измама, свързана с дизеловите коли!

28

Volkswagen е заблудил, британските власти, че една от нейните дизелови коли изпускат по-малко вредни емисии в атмосферата, фалшифицирайки експеримент с десет маймуни. В центъра на скандала е Европейската група за изследвания в сферата на околната среда и здравето в транспортния сектор – орган, който е финансиран от BMW, Daimler и Volkswagen.

В рамките на експеримента от Volkswagen са осигурили техния модел Beetle (костенурката) за тестове, в които участвали и 10 маймуни, които били принудени да вдишват изгорелите газове.

Тестът бил така фалшифициран, че колата е произвеждала по-малко вредни емисии, твърди The New York Times.
Подробности около експеримента, състоял се през 2014 година, бяха разкрити в рамките на дело срещу Volkswagen, заведено през изминалата година в САЩ.

Европейската група за изследвания в сферата на околната среда и здравето в транспортния сектор бе закрита през 2017 година на фона на скандала.

Резултатите от изследванията на групата обаче вече са били цитирани в доклади на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и от Националния институт за здраве и грижи (NICE).

Дейвид Кинг, бивш старши научен съветник на британското правителство, също е бил измамен от резултатите. Той си спомня, че е бил заведен в лаборатория в началото на хилядолетието, където 10 дизелови коли работели.

Кинг, който страда от асма, си спомня, че въздухът е бил толкова чист, че той е могъл свободно да диша.

Според информацията в изданието обаче, европейските производители на автомобили били направили своите коли така, че те да преминат тестовете за екологичност, но всъщност на пътя нивото на вредни емисии било съвсем друго.

Няколко изследвания на правителствата на Великобритания, Франция и Германия установили, че дизеловите коли, произведени от почти всички европейски производители, изхвърлят много повече вредни емисии от нивото, позволено от закона.