Начало ЗДРАВЕ Да си направите ли колоноскопия на определена възраст-Най-сигурният метод за превенция на...

Да си направите ли колоноскопия на определена възраст-Най-сигурният метод за превенция на рак на дебелото черво

275

В Германия всеки жител, навършил 47 години, трябва да направи колоноскопия . Ако човек откаже този превантивен преглед, в случай на здравословни проблеми той трябва да плати за собственото си здравеопазване.

В Америка колоноскопията също е задължителен преглед веднъж годишно за жени и мъже, започвайки от 45-годишна възраст. Тази привидно ужасна процедура е шанс да се разкрие навреме рак на ректума или дебелото черво , от който хиляди хора умират всяка година.

Нужно ли е да се прави колоноскопия? Необходимо е!  Убедени сме, че човек не трябва да се страхува от колоноскопията, а от недобросъвестния отказ от нея! И нека всеки нормален човек не се притеснява, когато се споменават червата, защото тази тема е много важна.

Дали да си направим колоноскопия

Ние, уви, все още не сме достигнали такова ниво на съзнание като германците или американците. И всяко говорене за храносмилателни проблеми и още по-ужасяващо думата „колоноскопия“ причинява, ако не шок, то само тих ужас.

Междувременно проктолозите единодушно заявяват, че 70% от населението страда от различни заболявания на дебелото черво и  колоректален рак  е на едно от първите места в света по отношение на честотата и смъртността.

„До петдесетгодишна възраст, майка ми имаше голям набор от различни заболявания, между които имаше проблеми с храносмилателната система. Тя никога не се обърна към лекар, разчитайки на думите „най-вероятно ще премине“.

Няколко години по-късно започна да отслабва рязко, в червата си имаше болки. Тя все пак трябваше да посети лекар, а диагнозата беше разочароваща: рак на ректума . Направиха ѝ операция, последвана от метастази, а шест месеца почина на 57-годишна възраст „, пише Тина Хелвиг в блога си.

Навременното откриване на патологията гарантира излекуване в 90% от случаите! Палпация, ултразвук, рентген, образна диагностика, лабораторни изследвания могат също да помогнат при идентифицирането на рак на дебелото черво , но е необходими ендоскопска колоноскопия с хирургическа намеса, за да види състоянието на чревната стена.

И въпреки, че колоноскопията изглежда доста сложна и травмираща процедура, тя е много по-лесна, отколкото си мислите! Ето как се прави колоноскопия : в ректума се вкарва малка ендоскопска камера, чието изображение се прехвърля на екрана на монитора при многократно увеличение.

По този начин лекарят внимателно изследва вътрешните стени на дебелото черво за наличието на полипи, признаци на колит и рак.

Процедурата, между другото, се извършва под анестезия, защото пациентът буквално спи и не чувства нищо. И ако специалистите открият патологични наранявания по стените на червата, те веднага ще ги отстранят.

Обикновено колоноскопията се понася добре и рядко причинява дискомфорт или болка. Иззледването отнема около 30 минути, провежда се в специално оборудвано зе целта място и ендоскопът прави всичко, за да улесни пациента.

След колоноскопията обикновено не е определена специална диета, можете да продължите да ядете по обичайния начин. Възможно е да има усещане за подуване след инжектиране на въздух в червата, но бързо ще мине.

При определяне забелязани аномалии, полипи или колит, лекуващият лекар ще ви предпише редица медикаменти, процедури, включително диета. Обикновено диетата се фокусира върху растителни храни с обилно съдържание на диетични фибри . Това допринася за подобряването на чревната подвижност и е отлична профилактика на много заболявания на дебелото черво.

КОГА СИ СТРУВА ДА СЕ ПОДЛОЖИТЕ НА КОЛОНОСКОПИЯ?

При наличие на симптоми на безпокойство: слуз или кръв от ректума, нарушение на изпражненията, болка и дискомфорт в корема, подуване на корема, умора, системно повишаване на телесната температура.

Ако преди това имате полипи, които биха могли да бъдат предшественици на рака.

Когато има дивертикулоза на чревната стена, тъй като джобовете са истински резервоари на инфекции, дължащи се на натрупване на изпражнения в тях.
При съмнение за улцерозен колит или болест на Крон .Ако роднини са имали полипи или тумори на дебелото черво.
Подготовка за гинекологична операция (ендометриоза, яйчници, матка и др.).

РОЛЯТА НА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ В ПРЕВЕНЦИЯТА НА КОЛОРЕКТАЛЕН РАК

Намалете употребата на храни, богати на сол и наситени мазнини.

Пийте достатъчно течности всеки ден!

Една балансирана диета трябва да включва протеини, въглехидрати и здравословни мазнини. Не е необходимо да се отказвате от възможността да ядете прясен хляб, италиански тестени изделия или ароматизирани картофи. Основното нещо – във всичко трябва да има мярка.
Риба – извор от полезни мазнини и всякакви витамини. Най-малко един рибен ден в седмицата ще ви направи много по-здрави!

Въведете в диетата пресни зеленчуци и плодове. Известно е, че са богати на витамини, минерали и антиоксиданти.
Опитайте се да ядете храни, богати на фибри. Те са най-добрият начин да се избегне развитието или повторението на рака на дебелото черво.
И най-важното – да се намали до минимум или дори да се откажат от такива вредни навици като пушенето и пиенето на алкохол.

Остава само да се каже, че често човек се страхува не от изследването, или неловкостта, а от думите, които лекарят ще каже след това. „Ами ако изведнъж открият нещо?“ – много хора мислят така, защото това е нормален живот. Отхвърлете предразсъдъците и не забравяйте, че навременният скрининг и подходящите мерки за превенция ще помогнат да се избегнат сериозни проблеми в бъдеще. Бъдете здрави!

Не забравяйте да споделите тази полезна статия с приятелите си в социалните мрежи.